Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Шта све треба да знате приликом уградње ксенон сијалица у ваш ауто?

Bookmark and Share

17.06.2020. Никола Стојановић

Када су се појавиле, ксенон сијалице су имале само један задатак, да одређен модел аутомобила учине најлуксузнијим до тада.

ксенон светла
ксенон светла

Почетком 90их година, њихова највећа намена јесте било пружање премиум изгледа, због чега се њихова уградња ограничила на аутомобиле средње и високе класе којима је потребан што луксузнији изглед. Међутим, убрзо по њиховом откривању увидело се да то није једино што ксенон сијалице пружају, већ да су друге перформансе много битније.

Ефикасност и функционалност ксенон сијалица допринели су њиховој популарности и жељи скоро свих возача да их имају у својим возилима. Не само ефикасност, већ и сам квалитет, дуг век трајања, све то је учинило да последњих деценија и данас имамо огроман број возила са фабрички уграђеним ксенон светлима и велики број оних код којих су она накнадно постављена. Међутим, када је њихова накнадна уградња у питању, треба повести рачуна о неколико врло важних ствари.

Закон о ксенон сијалицама

Оно шта може да вас кочи да уградите ксенон сијалице у свој аутомобил јесте сам закон који се тиче њихове уградње. Наравно, када су оне фабрички постављене у возило, онда никакав проблем не постоји и све је уредно. Али, код накнадне уградње може да се догоди да се она посматра као недозвољена преправка аутомобила. Тада настаје проблем код техничког прегледа, јер се са тако уграђеним ксенон светлима возило не може регистровати. Из тог разлога, који је свакако најбитнији, пре саме уградње важно је добро се консултовати са сервисерима и мајсторима, како се не би запало у проблем. У супротном, потребно је да поседујете атест, а ту се јавља још један проблем, атестирање нико још увек не ради и цео процес техничког прегледа у ствари остаје на одлуци онога ко вам преглед и ради. Када сте решили питање саме уградње, да ли је дозвољена или не, битно је да одредите коју врсту ксенон сијалица желите за свој аутомобил.

Врсте ксенон сијалица

На тржишту данас постоји велики број различитих врста ксенон сијалица, те су могуће и њихове комбинације приликом уградње. Тако, на пример, имамо ксенон сијалице х7 и ксенон сијалице х4 које се најчешће постављају у возилима у којима се врши накнадна уградња. Оне се могу поставити и као дуга и као кратка светла, али се и ксенон сијалице х7 и х4 могу комбиновати са неком другом врстом, где је једна врста дуго, а друга кратко светло. 

Све популарнија врста јесу ксенон сијалице д1с. Оне се најчешће уграђују код новијих модела аутомобила који поседују ксенонске фарове. Оно шта утиче на потражњу управо ксенон сијалице д1с је то што има изразито дуг век трајања, што и иначе карактерише ксенон сијалице, а поред тога у условима експлоатације имају мало загревање, те уз све то, показују одличне перформансе у заиста најразличитијим условима вожње. 

Све ово заједно учинило је да ксенон светла, поред халогених, ЛЕД светала, постану најтраженији извор осветљења, не само код новијих модела аутомобила, аутомобила средње и високе класе, већ код свих моторних возила, јер наравно, поред ефикасности, високе функционалности, сви желе и што лепши изглед свог возила.
 


#   саобраћај   аутомобили   расвета
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима