Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Šta sve treba da znate prilikom ugradnje ksenon sijalica u vaš auto?

Bookmark and Share

17.06.2020. Nikola Stojanović

Kada su se pojavile, ksenon sijalice su imale samo jedan zadatak, da određen model automobila učine najluksuznijim do tada.

ksenon svetla
ksenon svetla

Početkom 90ih godina, njihova najveća namena jeste bilo pružanje premium izgleda, zbog čega se njihova ugradnja ograničila na automobile srednje i visoke klase kojima je potreban što luksuzniji izgled. Međutim, ubrzo po njihovom otkrivanju uvidelo se da to nije jedino što ksenon sijalice pružaju, već da su druge performanse mnogo bitnije.

Efikasnost i funkcionalnost ksenon sijalica doprineli su njihovoj popularnosti i želji skoro svih vozača da ih imaju u svojim vozilima. Ne samo efikasnost, već i sam kvalitet, dug vek trajanja, sve to je učinilo da poslednjih decenija i danas imamo ogroman broj vozila sa fabrički ugrađenim ksenon svetlima i veliki broj onih kod kojih su ona naknadno postavljena. Međutim, kada je njihova naknadna ugradnja u pitanju, treba povesti računa o nekoliko vrlo važnih stvari.

Zakon o ksenon sijalicama

Ono šta može da vas koči da ugradite ksenon sijalice u svoj automobil jeste sam zakon koji se tiče njihove ugradnje. Naravno, kada su one fabrički postavljene u vozilo, onda nikakav problem ne postoji i sve je uredno. Ali, kod naknadne ugradnje može da se dogodi da se ona posmatra kao nedozvoljena prepravka automobila. Tada nastaje problem kod tehničkog pregleda, jer se sa tako ugrađenim ksenon svetlima vozilo ne može registrovati. Iz tog razloga, koji je svakako najbitniji, pre same ugradnje važno je dobro se konsultovati sa serviserima i majstorima, kako se ne bi zapalo u problem. U suprotnom, potrebno je da posedujete atest, a tu se javlja još jedan problem, atestiranje niko još uvek ne radi i ceo proces tehničkog pregleda u stvari ostaje na odluci onoga ko vam pregled i radi. Kada ste rešili pitanje same ugradnje, da li je dozvoljena ili ne, bitno je da odredite koju vrstu ksenon sijalica želite za svoj automobil.

Vrste ksenon sijalica

Na tržištu danas postoji veliki broj različitih vrsta ksenon sijalica, te su moguće i njihove kombinacije prilikom ugradnje. Tako, na primer, imamo ksenon sijalice h7 i ksenon sijalice h4 koje se najčešće postavljaju u vozilima u kojima se vrši naknadna ugradnja. One se mogu postaviti i kao duga i kao kratka svetla, ali se i ksenon sijalice h7 i h4 mogu kombinovati sa nekom drugom vrstom, gde je jedna vrsta dugo, a druga kratko svetlo. 

Sve popularnija vrsta jesu ksenon sijalice d1s. One se najčešće ugrađuju kod novijih modela automobila koji poseduju ksenonske farove. Ono šta utiče na potražnju upravo ksenon sijalice d1s je to što ima izrazito dug vek trajanja, što i inače karakteriše ksenon sijalice, a pored toga u uslovima eksploatacije imaju malo zagrevanje, te uz sve to, pokazuju odlične performanse u zaista najrazličitijim uslovima vožnje. 

Sve ovo zajedno učinilo je da ksenon svetla, pored halogenih, LED svetala, postanu najtraženiji izvor osvetljenja, ne samo kod novijih modela automobila, automobila srednje i visoke klase, već kod svih motornih vozila, jer naravno, pored efikasnosti, visoke funkcionalnosti, svi žele i što lepši izgled svog vozila.
 


#   saobraćaj   automobili   rasveta
@


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima