Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Издали смо грађане и идеологију

rssBookmark and Share

Ниш 17.12.2015. Игор Новаковић, Лист Данас

Зове ме много пријатеља, затворили су, затварају или продају своја мала и средња предузећа, незадовољни пословним амбијентом у Нишу. Други део пријатеља, одлази или планира одлазак из Ниша. У Београд, или даље у ЕУ. Неки наши Сиријци.

Издали смо грађане и идеологију

И сам сам у дилеми, да променим локалну самоуправу или да променим државу. Или да останем да се борим. Васпитаван сам да се борим, да се не предајем, спартански. Не дам на себе, на став, мишљење. Браним. Пре него што браним, студиозно читам, припремам, сагледавам стратешке планове, ширим папире по стану. Читам скупштинска документа. Спремам се за дискусију јер знам поуздано да се за ово, испред владајуће коалиције, спремам само ја. На сто мојих јављања, јави се још по један од коалиционих партнера. Борим се са опозицијом сам, видим да посустајем задњих неколико седница. Све више аргумената је на њиховој страни. Неколико пута признајем грешке, јер су очигледне, не брани се неодбрањиво.

Чујем приче: "сменићете са места шефа одборничке групе". Добијам позив од шефице ИО ГО СПС, Дијане Вукомановић. Каже ми: "Игоре, политика је партија шаха. Можда не би било лоше да даш оставку на место шефа. Тражи Перишић - градоначелник. Опструишеш рад СГ, кандидовао си се за градоначелника и то му смета." Шта то прича ова жена, па она и не зна где је Ниш? Не зна ни ко је Перишић. Мислим да би једва препознала и мене.

Она на спикерфону, пријатељи око мене, сви се смеју. Одговарам одмах на почетку - дајем оставку и на место шефа и на место одборника. А онда следи још једно изненађење: "Молим те не враћај одборнички мандат, јер можда одемо у опозицију, онда си нам потребан". Друштво већ испод стола. "Знаш, Ивици се завршава мандат у ОЕБС-у и након тога је могућа реконструкција, па избори. Реконструкција у којој ми вероватно нећемо бити". Да ли је ово она Дијана, која о Вучићу прича у суперлативу? Завршавамо разговор тако што ја констатујем да раде шта желе. Ако неком сметам, идем. Перишићу не могу да сметам, јер ништа и не ради. Ивици могу да сметам јер, вероватно, на сваку моју изговорену реч, а свака је добронамерна и без имало малициозности, иде хрпа СМС-ова упућена његовом шефу у Влади: "Онај Игор, поново...". "Напада Вучића!", "Напада СНС!". Наравно, и ови моји мали полтрони из СПС-а подстичу. И њима руке пуне мобилних телефона.

Размишљам, одлазак са места шефа одборничке групе је супер позиција, не морам да бринем о кворуму, могу да причам све што мислим, могу да критикујем и да наравно на крају гласам. И, баш некако, у том тренутку стиже СМС порука од мог оца, 39 година директора најуспешније текстилне фабрике Србији, некада народног посланика СПС-а, редовног професора Универзитета у Нишу, човека који ме учио да никада не одустајем. Гласи: "За реч се губи глава, тренутак је да се умукне и заборави слобода изражавања. Заборави лични став. Посвети се себи и нестани из јавности". Мисли иду брзином светлости: један деда био у концентрационом логору пет година, двојицу стричева убили Бугари, други деда био дуго на Голом Отоку. Године 1996. ни отац, ни ја нисмо учествовали у изборној крађи, али смо прогањани. Година 2000. и 2002. добијао сам отказ као члан СПС. Након 5. октобра породицу сам крио месец дана ван Ниша. Мене сада оптужили, морам да се браним. Зла коб. Ниш има своју ендемску болест, успех се не прашта.

Предлагао сам да концепт реорганизације ЕПС-а не обухвати гашење ПД Југоисток, што је иначе СГ Ниша једногласно усвојила као закључак, не да бих опонирао Влади и Вучићу, него да сачувамо девастираном Нишу милијарду динара, само на основу пореза на зараде. Тај новац је сада отишао за Београд. Да сачувамо и двадесет и нешто милијарди, које се јављају као ефекат преливања на сектор МИСП. Али, опет су слали СМС-ове, како Игор Новаковић узбуркава цео систем ЕПС-а "због себе". Сменили су ме, иако је 2013. била неупоредиво најуспешнија у пословању Југоистока, од његовог оснивања. Након две године, ЈС-ЕПС Снабдевање се гаси са 80 милијарди потраживања. Био сам у праву.

Као неко ко се бавио социјално вунерабилним групама, бранио сам све те позиције у буџету Града. Знам колико смо сиромашни, јадни, незапослени, привредно девастирани, социјално уништени. Овде људи умиру од глади. Ја сам лично обишао 2.700 домаћинстава. Није грех бити сиромашан, грех је не борити се да се тим људима помогне. Кад то кажем у пар гостовања на локалним ТВ станицама опет крећу СМС поруке, рушим коалицију, Дачића, Вучића, Владу...Те поруке иду и од мојих социјалиста. Они би да остану у коалицији, да остану функционери до краја, да буду у власти, да примају плате. Своју професију немају. Причао сам да су Нишу потребне нове инвестиције, али не овог типа - да захтевају радну снагу од 16-30 година, која може да стоји и до 12 сати дневно. Ми и немамо ту структуру радне снаге. Ми смо град старих. То је неко морао да каже Вучићу, Дачићу, оним људима који то не морају да знају. Опет је заказала локална самоуправа. И наново иду поруке, Новаковић руши Владу, Премијера, Дачића...

На једној од седница СГ Ниша, изгласали смо очување НТВ, једногласно, као регионалног јавног сервиса, све у складу са Законом о јавном информисању и медијима, члан 32., став 1. Скупљали потписе, организовали петиције, округле столове, радници протестовали... и онда, једног дана, на седници СГ, дошао предлог за "избор модела приватизације". Нисам гласао, имам достојанства. Гледам главног борца и стратега очувања НТВ - Милета Илића. Рука високо у ваздуху. Остали шире обе руке кроз ваздух, парају небо. Ја црвеним. Опет видим раде мобилни телефони, а ја добијам питања и инструкције и? Београда. Није им јасно шта се дешава. Ни мени.

Да се вратим на почетак текста. Издаја је веће зло од екстремизма. Издајници се памте: Вук Бранковић, кћер Краља Лира, Дантеови најнижи кругови пакла су резервисани за издајнике. Јуда је и данас синоним за издају и био је изложен најгорим мукама. О квислинзима да не причам. Шта су издали полтрони са почетка приче? Кад помислим на СПС, издали су слободу, равноправност, социјалну правду, једнакост, због извршних функција, због њих неколико. Издали смо идеологију. Издали смо и Град Ниш попуштајући пред притиском Београда. Издали смо своје суграђане.

Да се разумемо: увек сам до сада подржавао политику Ивице Дачића. Самим тим и политику Александра Вучића. Подржаваћу их све до тренутка док не схватим да су намерно раслојавали струје и у СПС-у и СНС-у да би ослабили Ниш. Да Нишу не би ништа дали, нити да би Ниш ишта могао да захтева. Већ сада нико не сме ни да помисли да оде до Београда и тражи нешто за наш Град. Ја смем.

Нисам ја, Ивице, Миле Илић, па да од тебе тражим оставку због афере "кофер", али ћу је тражити ако не будеш урадио ништа за Ниш.

Драго је мени што се зида Београд на води, али ми није драго што се у Нишу не зида ништа. Вучић је испуњавао своја градоначелничка обећања јер је Београђанин, а ти, ниси још ниједно, дато на скупу у препуној Хали Чаир, који сам ја организовао. Зато, памет у главу, храброст у срце, спречи пропадање овог града. У супротном, изненадићу те, овде нећеш проћи цензус.

*Аутор је члан Главног одбора СПС-а, бивши председник нишке општине Палилула и бивши директор Југоистока

http://www.danas.rs/danasrs/dijalog/izdali_smo_gradjane_i_ideologiju.46.html?news_id=312957


#   Ниш   Београд   Миле Илић   Игор Новаковић   Београд на води   локална самоуправа   ОЕБС   ЕПС Снабдевање   блог   Лист Данас   мобилни телефони
@redinmind @OnlineDanas @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима