Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

"Како су мршаве краве појеле дебеле, или како су локални функционери истерали новинаре са Филмских сусрета"

rssBookmark and Share

Ниш 29.08.2023. З. Стојнић, Јужна Србија Инфо

Поред већ познатих "кадровских" проблема у Удружењу филмских глумаца, које се одражава на Фестивал "Филмски сусрети" у Нишу, који део познатих глумачких имена ове године бојкотује, па због тога нема ни поклона нишкој публици, постоји још једна врло битна ствар, а то је однос организатора према новинараима током фестивала.

"Како су мршаве краве појеле дебеле, или како су локални функционери истерали новинаре са Филмских сусрета"

И фестивалу у Нишу, оргганизаторима, глумцима су медији потребни, то је природна повезаност. Али из неког разлога, из године у годину, на некад познатом Фестивалу глумачких остварења у Нишу све је мање познатих глумааца, дружења глумаца и новинара.. 

Новинарима је осим оно мало времена на полупразним конференцијама за медије у фестивласком центру, буквално "одузет" сваки ближи однос са глумцима. Нема дружења, нема некада орагнизованих заједничких излета до познатих историјских места у Нишу и околини, нема заједничких вечера.

Одмах да разјансимо, није овде прича о "ићу и пићу", али ако предсгавници "седме силе" (ако то више постоји???), морају да моле за чашу воде у том фестивлском центру, по мишљењу већине новинара неадекватном и временски превазиђеном за ту намену, зашто би и дошли и промовисали Фестивал, нема глумаца, нема воде, немани приче.."Седам година суше", ко је препознао наслов, јасно му је о чему се ради.

Али ове, као и протекле године, новинарско место су заузели поједини локакни функционери, по систему "с ноге на ногу коктел, јер им се може" и њима је улаз дозвољен свуда.. А, колико воле и разумеју домаћу кинамтографију, види се већ прве вечери на самом отварању, када не могу да сачекају ни крај ватромета, а таман посла да остану на пројекцији, како би што пре стигли на прву званичну вечеру у пртњи својих лепших половина које нису стигле да разгазе нове ципеле, цупкајући преко Тврђавског моста.

Фестивалски центар је обитовао неколико година у Официрском дому,.који има ширину, излаз на парк и реку, што се показало као одлично решење, јер су се ту "мувалии" глумци и новинари и критичари буквално цео дан, до почетка вечерање пројекције на Летњој позорници.

Нишки културни центар, као централни организатор фестивала би требало озбиљно да "стави прст на чело", у сарадњи са партнерима да размисли о будућим корацима, прво да "подмалди" кадрове који се баве Филмским сусретима и који понекад замишљају да су "Холивудски Формани" и да им је место загарантовано скоро 20 година, да уреде односе са Удружењем филмских глумаца, са медијима, да им се заиста не би догодило "седам година суше у култури"…

Похвала Туристичкој организацији Ниш на уложеном труду, али иапк није до њих. . .

Унапред знам да "локалци" неће разумети причу о "мршавим кравама", нити знају шта је Библија, Стари и Нови завет. .  Па нека уче.. …

 

Напомена. Намера аутора текста није лична, већ треба да делује као подстрек онима који и даље мисле да култура није битна…


#   Ниш   глумци   Филмски сусрети   Нишки културни центар   филмски сусрети 23
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима