Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

"Kako su mršave krave pojele debele, ili kako su lokalni funkcioneri isterali novinare sa Filmskih susreta"

rssBookmark and Share

Niš 29.08.2023. Z. Stojnić, Južna Srbija Info

Pored već poznatih "kadrovskih" problema u Udruženju filmskih glumaca, koje se odražava na Festival "Filmski susreti" u Nišu, koji deo poznatih glumačkih imena ove godine bojkotuje, pa zbog toga nema ni poklona niškoj publici, postoji još jedna vrlo bitna stvar, a to je odnos organizatora prema novinaraima tokom festivala.

"Kako su mršave krave pojele debele, ili kako su lokalni funkcioneri isterali novinare sa Filmskih susreta"

I festivalu u Nišu, orgganizatorima, glumcima su mediji potrebni, to je prirodna povezanost. Ali iz nekog razloga, iz godine u godinu, na nekad poznatom Festivalu glumačkih ostvarenja u Nišu sve je manje poznatih glumaaca, druženja glumaca i novinara.. 

Novinarima je osim ono malo vremena na polupraznim konferencijama za medije u festivlaskom centru, bukvalno "oduzet" svaki bliži odnos sa glumcima. Nema druženja, nema nekada oragnizovanih zajedničkih izleta do poznatih istorijskih mesta u Nišu i okolini, nema zajedničkih večera.

Odmah da razjansimo, nije ovde priča o "iću i piću", ali ako predsgavnici "sedme sile" (ako to više postoji???), moraju da mole za čašu vode u tom festivlskom centru, po mišljenju većine novinara neadekvatnom i vremenski prevaziđenom za tu namenu, zašto bi i došli i promovisali Festival, nema glumaca, nema vode, nemani priče.."Sedam godina suše", ko je prepoznao naslov, jasno mu je o čemu se radi.

Ali ove, kao i protekle godine, novinarsko mesto su zauzeli pojedini lokakni funkcioneri, po sistemu "s noge na nogu koktel, jer im se može" i njima je ulaz dozvoljen svuda.. A, koliko vole i razumeju domaću kinamtografiju, vidi se već prve večeri na samom otvaranju, kada ne mogu da sačekaju ni kraj vatrometa, a taman posla da ostanu na projekciji, kako bi što pre stigli na prvu zvaničnu večeru u prtnji svojih lepših polovina koje nisu stigle da razgaze nove cipele, cupkajući preko Tvrđavskog mosta.

Festivalski centar je obitovao nekoliko godina u Oficirskom domu,.koji ima širinu, izlaz na park i reku, što se pokazalo kao odlično rešenje, jer su se tu "muvalii" glumci i novinari i kritičari bukvalno ceo dan, do početka večeranje projekcije na Letnjoj pozornici.

Niški kulturni centar, kao centralni organizator festivala bi trebalo ozbiljno da "stavi prst na čelo", u saradnji sa partnerima da razmisli o budućim koracima, prvo da "podmaldi" kadrove koji se bave Filmskim susretima i koji ponekad zamišljaju da su "Holivudski Formani" i da im je mesto zagarantovano skoro 20 godina, da urede odnose sa Udruženjem filmskih glumaca, sa medijima, da im se zaista ne bi dogodilo "sedam godina suše u kulturi"…

Pohvala Turističkoj organizaciji Niš na uloženom trudu, ali iapk nije do njih. . .

Unapred znam da "lokalci" neće razumeti priču o "mršavim kravama", niti znaju šta je Biblija, Stari i Novi zavet. .  Pa neka uče.. …

 

Napomena. Namera autora teksta nije lična, već treba da deluje kao podstrek onima koji i dalje misle da kultura nije bitna…


#   Niš   glumci   Filmski susreti   Niški kulturni centar   filmski susreti 23
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima