Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Користан савет у борби против коронавируса, младог научника постдипломца, др Ивана Минића

rssBookmark and Share

Ниш 15.03.2020. Јужна Србија Инфо

Суочени са пандемијом коронавируса COVID 19, у медијима и на друштвеним мрежама појавили су се бројни савети како и на који начин се борити у спречавању, пре свега ширења овог смртоносног вируса.

Фото: Јужна Србија
Фото: Јужна Србија

Редакција портала Јужна Србија Инфо препоручује користан и врло једноставан савет др Ивана Минића из Ниша.

Као свака одговорна особа у његовој бранши, др Минић је објавио пост на друштвеној мрежи Фејсбук, који једноставно говори више, од многих савета светских стручњака. 

Објаву преносимо у целости. . 

"Нисам остао имун на целокупну ситуацију, па се овим путем и оглашавам. Бићу кратак, али надам се користан за људе који су у недоумици или некој врсти панике. Вирус који тренутно хара светом је веома вирулентан, тј. врло лако се преноси са човека на човека, то је његова лоша страна, иначе је вирус као и сваки други, неће побити пола човечанства.

Деца испод 9 година су заштићена, могу имати коронавирус, али у 99,9 одсто случајева без икаквих симтома, старији од 9 година, па до неких 60-70, без комобирдитета, односно неких хроничних болести (кардиовадкуларне болести, дијабетес, опструктивне болести плућа и др.) ће имати симптоме као код обичних сезонских прехлада.

Већи део становништа никада неће ни сазнати да су били инфицирани овим вирусом. Међутим, опасност ове инфекције је највећи за старије људе, а пре свега хроничне болеснике, код њих се ова вирусна инфекција компликује упалом плућа, а нажалост за неке и смртним исходом.

Све горе наведено је закључак научника који се озбиљно баве "короном" и мој закључак, након прочитаних преко 30 научних публикација на дату тему.

Све сам ово написао да би пробудио свест људи да се придржавају прописаних мера, да буду одговорни према старијим људима, јер њих овај вирус заиста може да однесе, а они нису заслужили да ми будемо бахати и неодговорни.

Молим млађе људе, омладину и средовечне људе да слушају савете лекара и да на тај начин заштите своје родитеље, баке и деке. Не будимо бахати, неодговорни и не, нисмо "фрајери", ако смо неемпатични и ако не верујемо ником", објавио је Минић.

БУДИМО ЉУДИ, КРАЋЕ ЋЕ ТРАЈАТИ.

Др Минић, поучен научним сазнањима, а у жељи да заштити старијег члана своје породице, хроничног болесника, од могућих последица, и као добар пример осталима, иако није заражен актуелним вирусом, одлучио се на самоизолацију.


#   Ниш   савети   Коронавирус   Иван Минић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима