Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Др Минић: Како најбезболније пребродитии новонасталу ситуацију – пандемија ће трајати колико јој ми дозволимо

rssBookmark and Share

Ниш 23.03.2020. Јужна Србија Инфо

"Још једном апелујем на све вас, а све у циљу да ову непријатну ситуацију пребродимо на што безболнији начин. Ситуација у земљи није нимало наивна, па све нас, молим да је и озбиљно схватимо", упозорава др Иван Минић, постдипломац нишког Универзитета и млади научник из Ниша.

Фото: Јужна Србија
Фото: Јужна Србија

Коронвирус се све више шири и једини начин да вирус опстане је да се преноси са човека на човека. Вирус једино на тај начин може опстати. 

Шта то значи? 

То значи да ће се вирус ширити све више и брже, ако ми, људи, не прекинемо његово размножавање. 

Ми то можемо урадити једино ако не долазимо у контакт једни са другима.

Практично то значи да је неопходно да се изолујемо, да се не посећујемо међусобно. Да они који могу да изађу, млађи од 65 година, држе дистанцу на минимум метар и по, да носимо заштитне маске, да користимо рукавице када смо ван куће. 

Када се вратимо кући, да не ходамо обувени по стану, да гардеробу коју смо носили оставимо на тераси. 

Најважнија ствар је учестало прање руку, топлом водом и сапуном. 

Што се тиче дезинфекционих средстава будимо опрезни, њих треба користити разумно и умерено, јер претерана употреба нам може шкодити. То практично значи да треба пребрисати површине у кући у току дана, али не стално, јер ако не излазите нема потребе то радити често. 

Још једном напомињем, мањи проблем су људи који су оболели и који су у болницама, много већи проблем су млађи људи, који су заражени, а да и сами за то не знају, јер немају симптоме, а могу да пренесу вирус на десетине људи. 

Тачно је да ова вирусна инфекција највише може угрозити старије становништво, али да ли ми млађи, знамо какво је наше здравствено стање, да ли смо сви баш потпуно здрави? Нажалост нисмо, тако да и млади људи могу бити мета овог вируса.

Ова сулитуација ће трајати онолико, колико јој ми дозволимо да траје.

Ако будемо слушали савете и сви се придржавали, можемо изаћи из овога брзо, али ако и даље будемо неодговорни према себи и другима, ово може потрајати месецима.

Будимо паметни и солидарни и изазићемо из свега овога са што мање последица.


#   Ниш   савети   Универзитет у Нишу   Коронавирус   Иван Минић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима