Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Семачки извор, некад и сад

rssBookmark and Share

Гаџин Хан 24.04.2015. Никола ЧД Пешић

Овако данас изгледа вековни Семачки извор, кладенац са ког је деда Прока Филиповић, солунац пио воду и живео 105 година. Са тог извора се снабдевао цео засеок Семча – Лука, који је некада имао 25 домова, са преко 120 становника. Додамо ли ту и повећи број грла стоке, не можемо ни замислити колико је живих бића користило воду са извора.

Семачки извор, некад и сад

Древни кладенац је изгубио своју функцију седамдесетих година прошлога века, изградњом локалног водовода, али је и даље био омиљено свратиште путника намерника, радника у пољу и путника који ту чекају аутобус у правцу Ниша или Бабушнице.

Изградњом новог пута на релацији Личје – Равна Дубрава, преко засеока Лука, занемарен је стари пут поред извора. Но, док се градило, материјал се вукао тим старим путем а скретало се поред извора до трасе у засеоку. Поточић поред извора, у који је отицала вода, имао је пропуст од бетонских цеви којег су оштетила тешка возила и машине. Кише су допринеле да поточић набуја, па је извор поплављен, направљена бара која се прелива преко пута и пропуста и одлева даље.

Дакле, добро је што се изградио нови пут, али је упропашћен вековни извор, уцртан у свим војним картама. То се мора поправити!  И ко би други, но онај ко је и проузроковао штету - извођач радова на том путу! А радове је изводило ПЗП Ниш, уз ангажовање од стране ЈП *Путеви Србије* као инвеститора. Захтев за поправку учињене штете послат је на обе адресе. Мештани су стари, изнемогли, намалили се, а и немају могућности. Путеви Србије одговорност пребацују на локалну самоуправу.

А потребно је само машином извадити цеви пропуста, евентуално их заменити новим, очистити корито потока, испустити воду и над извором поставити округлу бетонску плочу пречника 2м, јер се постојећа дрвена скапала и урушила.

Наравоученије: без обзира на новоизграђене савремене објекте, не треба рушити оне који су били, јер  можда ће и бити некоме - извор живота!


#   Путеви Србије   свратиште   Гаџин Хан   Личје   Равна Дубрава     Прока Филиповић   ПЗП Ниш
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима