Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Semački izvor, nekad i sad

rssBookmark and Share

Gadžin Han 24.04.2015. Nikola ČD Pešić

Ovako danas izgleda vekovni Semački izvor, kladenac sa kog je deda Proka Filipović, solunac pio vodu i živeo 105 godina. Sa tog izvora se snabdevao ceo zaseok Semča – Luka, koji je nekada imao 25 domova, sa preko 120 stanovnika. Dodamo li tu i poveći broj grla stoke, ne možemo ni zamisliti koliko je živih bića koristilo vodu sa izvora.

Semački izvor, nekad i sad

Drevni kladenac je izgubio svoju funkciju sedamdesetih godina prošloga veka, izgradnjom lokalnog vodovoda, ali je i dalje bio omiljeno svratište putnika namernika, radnika u polju i putnika koji tu čekaju autobus u pravcu Niša ili Babušnice.

Izgradnjom novog puta na relaciji Ličje – Ravna Dubrava, preko zaseoka Luka, zanemaren je stari put pored izvora. No, dok se gradilo, materijal se vukao tim starim putem a skretalo se pored izvora do trase u zaseoku. Potočić pored izvora, u koji je oticala voda, imao je propust od betonskih cevi kojeg su oštetila teška vozila i mašine. Kiše su doprinele da potočić nabuja, pa je izvor poplavljen, napravljena bara koja se preliva preko puta i propusta i odleva dalje.

Dakle, dobro je što se izgradio novi put, ali je upropašćen vekovni izvor, ucrtan u svim vojnim kartama. To se mora popraviti!  I ko bi drugi, no onaj ko je i prouzrokovao štetu - izvođač radova na tom putu! A radove je izvodilo PZP Niš, uz angažovanje od strane JP *Putevi Srbije* kao investitora. Zahtev za popravku učinjene štete poslat je na obe adrese. Meštani su stari, iznemogli, namalili se, a i nemaju mogućnosti. Putevi Srbije odgovornost prebacuju na lokalnu samoupravu.

A potrebno je samo mašinom izvaditi cevi propusta, eventualno ih zameniti novim, očistiti korito potoka, ispustiti vodu i nad izvorom postaviti okruglu betonsku ploču prečnika 2m, jer se postojeća drvena skapala i urušila.

Naravoučenije: bez obzira na novoizgrađene savremene objekte, ne treba rušiti one koji su bili, jer  možda će i biti nekome - izvor života!


#   Putevi Srbije   svratište   Gadžin Han   Ličje   Ravna Dubrava     Proka Filipović   PZP Niš
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima