Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Позне године као окидач за селидбу у мирније окружење

Bookmark and Share

15.11.2018. Никола Стојановић

Селидбе су прилично обиман, заморан и тежак посао, који најчешће се спроводи у ограниченим роковима, што је додатан стрес. Захтевају детаљно паковање ствари, ођављивање са једне и пријављивање на другу адресу, утоварање и истоварање често врло великих и тешких кутија и сличне активности. 

Стари људи на селу
Стари људи на селу

Селидбе су прилично обиман, заморан и тежак посао, који најчешће се спроводи у ограниченим роковима, што је додатан стрес. Захтевају детаљно паковање ствари, ођављивање са једне и пријављивање на другу адресу, утоварање и истоварање често врло великих и тешких кутија и сличне активности. 

Организовање селидбе сигурно је посао за који је потребна помоћ. Ангажовање превоза, осигурања, утовара и истовара, само су део посла који захтевају селидбе. Одлука да се преселите у неко мирније место може бити велики изазов, а уједно и снажна нада да промените дотадашњи ужурбани и бучни начин живота, неким сведенијим окружењем. 

Разлози са селидбе у мирнија окружења

Селидбе могу да се одвијају у оквиру једног или више градова, затим из села у град или обрнуто и из једне у другу земљу. Без обзира на који тип селидбе се односи, тај процес захтева довољно детаљно размотрену одлуку да желите промену. Пресељење у мирније окружење може бити резултат више различитих одлука. Најчешће се на то одлучују људи у познијим, него у млађим годинама. Добијањем решења о пензији често се донесе одлука о селидби на село, или другом мирнијем и мањем месту.

Сведеније окружење, мања насељеност, свеж и чист ваздух, непостојање буке, граје и градског жамора, зелена окружења и спорије протицање времена – само су неки од разлога за селидбе у мирнија окружења. Свако може имати и сопствене разлоге, било да је у питању промена неких навика, побољшање здравља, или одмор од гужве и брзог темпа живота.

Време када је најбоље преселити се у мирније окружење

Често се поставља питање о томе када је право време направити велике животне промене као што су селидбе. Некада се врло млади људи одлуче на тај корак, али чешће се то дешава у каснијим годинама. Старијим људима често не одговарају градске гужве, журба око превоза, чекање у редовима продавница, банака и других објеката, као и брзина живота у граду. Позно доба право је време за промену као што је одлазак у мирније место. Тада су особе, у највећој мери, пензионисане, па нема потребе за далеким путовањем и организовањем око посла.

Довољно времена је на располагању за бригу о животињама, узгајање биљака или бављење неким хобијима. Такође, у случају да се људи одлучују на селидбе у мирније место у позним годинама, увек је доступна помоћ за паковање, утоварање, превоз, истоварање и распакивање ствари. Одлука је сигурно права, о чему сведоче искуства многих људи који су се у каснијим годинама одлучили на овај корак и нису се покајали.

Како организовати селидбе из града у село

Организација селидбе из града у село може да буде прилично компликовано и стресно уколико на располагању немамо адекватну помоћ и подршку. Најбоље је, за почетак испланирати сам процес паковања ствари и ођављивање са старе адресе. Првенствено, спаковати све ствари у кутије и кесе на пажљив начин, тако што ломљиве иду на врх, као и оне што су вам потребне и тај дан.

Изношење кутија повољније је уколико постоји лифт, и ако су добро затворене и залепљене. За утовар можете позвати пријатеље или комшије да помогну, или ангажовати агенцију која се тиме бави. Исто важи и за превоз и распакивање ствари. Ангажовање стручних лица подразумева да пружају комплетну услугу селидбе – од паковања ствари, изношења, утовара, превоза, истовара и распакивања на сигуран и безбедан начин.

Цена услуга зависи од тога шта све агенција одрађује у погледу селидбе, као и колико километара је удаљено село од града. Оне су поуздане и познају свој посао, тако да нема потребе за бригом, јер воде рачуна о најситнијим ставкама око поступка пресељења. Оно што је обавезан део вашег посла, јесте ођављивање интернета и других сателита и уређаја, као и пријава на нову адресу у мирнијем окружењу. За све остало доступна је разнолика помоћ и подршка, како блиских људи, тако и стручњака.

Селидбе из града у мирнија окружења, најчешће села, све су чешћа појава посебно код људи у позном добу. Једноставнији живот, оличење природних предела и добара, свежина ваздуха и ветра, звук животиња и мирис биљака, пружају невероватан осећај одмора, опуштања и дивноће.

Коментара: 1


#   превоз   демографија   село   миграција   селидба
@


 

▲ ▼ [+][-]


  • (+) (-)

    Selidbe Milošević, 10.06.2019.:
    Agencije za selidbe se dovijaju, tako da sada nude usluguu kluč u ruke, tako da nema šta da se previše angažujete oko pakovanja i prevoza stvari. A još jedna stvar je iznajmljivanje radnika Platite njihove radnike, oni dođu, utovare a kasnije i istovare stvari http://selidbe-prevozrobe.rs/blog/iznajmljivanje-radnika-za-selidbe-15.html, prevoz je vaš. Odlična usluga baš za stariju populaciju


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима