Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Виртуелна стварност

rssBookmark and Share

29.10.2014. Миодраг Тасић

Шта би било, кад би било, што је некад било? Вероватно би се живело нешто боље него што је сада. Могло би више тога да се купи. Слободније би се ходало улицама.

Виртуелна стварност

Mање би се страховало од судских извршитеља, од радника електродистрибуције, комуналних служби. Не би претерано стрепели од мишљења америчког, британског или немачког амбасадора! Специјалног известиоца Европске уније нико не би ни погледао. Хашки трибунал не би зарезивали ни за црвљиву шљиву!

И чим помислиш да ће све бити потаман као некад, кад оно мућак. Залуд онолика предизборна обећања. Те, одмах ће да крене на боље, те ово ћемо да изградимо, оно да уредимо, поправићемо, обновићемо, покренућемо... После две године нестрпљивог ишчекивања и даље морамо да стежемо каиш, да штедимо, да трпимо. Смањиваће пензије, плате, биће отпуштања! Држава још мора да се задужује! И опет изгледа да све то није довољно. Неки вајни економски стручњаци саветују да још треба смањивати плате и пензије. Није довољно!

Лепша будућност мора да сачека бар још две године. Под условом да не буде поплава, снегова, суше и ветрова. Да похрле страни инвеститори, а наши незапослени грађани да крену у супротном правцу, у богати свет. Па отуда да шаљу доларе, евре и франке. Нема нам друге. Само гастарбајтери могу да сачувају ову земљу. Ниједна експертска, стручна и патриотска влада не може толико да упропасти Србију што српски „радници на привременом раду у иностранству“ не би могли поправити!

Срећа да Србија нема непријатеље. Рече председник, и оста жив! Албанија спада у ред изразитих пријатеља. Пријатељство српског и албанског народа свакодневно се продубљује. Посета албанског премијера Србији, познатог демократе и човекољуба, само ће  унапредити блиске и добросуседске односе! Албанци се стално приближавају Србији. Не само кроз „државу Косово“, где се српски трагови све мање уочавају, већ и у самој централној Србији. Лепо је Србину живети данас међу Албанцима, лојалним грађанима Србије, у Бујановцу, Прешеву, Великом Трновцу... Сличан пријатан осећај Србин свакодневно доживљава и у  Сарајеву, Загребу, на Цетињу, Тетову, Сплиту или Тузли!

Ако и дође до мањих несугласица с бившом браћом, наша дипломатија и све странке у Србији  одмах су спремне да притекну у помоћ. Српском народу у новокомпонованим државама, разуме се. Ко ће, ако неће свој своме? Политичке партије у Србији, све од реда, демократске су и народне. Додуше, понека од демократске постане социјалдемократска. У чему је разлика, можемо да нагађамо. Најважније у свему да политику у Србији креирају искусни политичари. Вечни. Непроменљиви. Само нас смрт може раставити. То јест, политичар само смрћу одлази из политике. У мањем обиму може и Хашки трибунал да удаљи некога из политичког живота, но то је ипак занемарљиво. Једино се Војислав Коштуница добровољно повукао из политике. Након неуспеха на изборима. Али, то је лош пример. Не може политичар да напусти бојно поље (политику) после једне изгубљене битке. Мора да се бори до краја. Драгољуб Мићуновић може послужити као узор свима на овим просторима. Човек у деветој деценији и после седам деценија успешног и доследног политичког деловања и даље је на челу колоне!

Убеђен сам да ће и остала позната лица из плејаде политичке елите Србије кренути Мићуновим стопама. Двадест и кусур година смењују се драги нам ликови на власти. По принципу: „Што би гори, сад је доли!“

Наши сународници, Срби у Хрватској, у федералном делу Босне, у Македонији, Црној Гори, да не помињем „државу Косово“, често су незадовољни својим статусом у тим државама. Руше им гробља, цркве, не дају им ћирилично писмо, отимају имовину, хапсе их и протерују. Разочарани су малом подршком матице Србије и занемаривањем њихових проблема од стране српских политичара. Међутим, претерују. Увек када си незадовољан нечим, не можеш сагледати само једну страну. Погледај и ону другу. Да би имао комплетан преглед. Наши сународници можда и имају право када су незадовољни односом српске политике према њима и њиховим проблемима у братским државама на екс југословенском простору, али увек треба да погледају како се српски политичари опходе и према сопственом народу, у самој Србији!                         

Миодраг Тасић
Миодраг Тасић


#   Србија   Косово и Метохија   Војислав Коштуница   Миодраг Тасић   Срби   виртуелно   Албанија   Драгољуб Мићуновић   дипломатија
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима