Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Зашто Електронска индустрија није технолошки парк?

rssBookmark and Share

Београд 09.11.2015. Игор Новаковић

Иако је у то време помпезно најављиван од стране градских власти, пројекат Технолошког парка ни дан данас није реализован.

Зашто Електронска индустрија није технолошки парк?

Пројекат Научно – технолошког парка „ТЕХНИС“ је урађен и усвојен од стане Владе Републике Србије 23.јула 2009. године. Тим пројектом предвиђена је: технолошка и индустријско – комерцијална зона, слободна царинска зона, инкубатор центар уз пратеће садржаје (школе и факултети, студентски дом, дом здравља, дечије обданиште, утоварно претоварни терминал) и други пратећи садржаји (науке, спорта, забаве и угоститељства). Више о пројекту на линку.

Иако је у то време помпезно најављиван од стране градских власти, тај пројекат ни дан данас није реализован. Делом због непостојања политичке воље, али углавном због тога што су одређене структуре годинама наменски радиле на штету Еи Холдинга и свесно уништавале здраве делове предузећа, све у циљу стицања материјалне користи мале групе људи, не марећи за огромне губитке причињене држави и радницима ових предузећа.

У овом тексту тражим одговоре на следећа питања:

  • Да ли се од пројекта одустало зато што је из претходног мандата, па као такав не ваља?
  • Да ли ми имамо демографски потенцијал за још једну ЈУРУ и ЈОХНСОН? Ја сам сигуран да немамо, у шта се можете уверити увидом у Годишњи статистички извештај града Ниша, где се јасно види да ми немамо радну снагу од 15 до 30 година која је способна да стоји на ногама 12 сати дневно и обавља просте физичке послове, о чему сам већ говорио овде.
  • Да ли тајкуни намерно гурају у стечај Еи Холдинг?
  • Да ли Унапред припремљени план реорганизације (УППР) има смисла ако се на овакав начин управља холдингом?

Еи Холдинг, тачније Научно – технолошког парка „ТЕХНИС“ , има потенцијал да постане основа привредног развоја нашег града.

Тај потенцијал се огледа кроз:

  • Могућности за Бровнфиелд инвестиција
  • Постоје инвеститори који су већ изразили интересовање за упошљавање капацитета, али због лоших одлука Града, неодлучности, корупције и нестручности градских структура, сви преговори су паузирани и чекају неко боље време
  • Мотор развоја “Ресеарцх анд Девелопмент” за привреду региона
  • Једино знање и иновације могу да доведу до повећања БДП-а. Нишу је потребна Тоиота, а не Москвич
  • Прилика и место где ћемо задржати најбоље студенте
  • Бесплатан простор свим ИТ компанијма, којих у граду има преко 60.
  • Поред смањења трошкова, једна од круцијалних ствари када је ИТ индустрија у питању је заједнички рад и удруживање знања. На тај начин се повећава продуктивност и потенцијал целе индустријске гране. Извоз Софтваре-а у Србији је већи од извоза малина. Размислите о томе
  •  
  • Да се вратимо на разлоге зашто овај пројекат још увек не може да се реализује. Механизам крађе је детаљно описан у писму до којег сам дошао, а које је Председник скупштине Милош Делибашић упутио Влади РС и надлежним министарствима. Целокупан докуменат можете преузети овде, а у наставку ћу вам пренети делове документа, како би вам приближило механизме уништавања и крађе организоване групе. Закључке и одговоре на моја питања извуците сами.

———-

“Од почетка свог мандата, као председник Скупштине, без икакве новчане накнаде, покушавао ссам да сачувам затечени капитал холдинга, који је био двоструко већи од обавеза. По пројекту приватизационог саветника и Закључка Владе РС бр.023-4471/2009 од 23.07.2009.г., холдинг је био у обавези да се путем Радне групе коју је оформила Влада РС трансформише у НТП Технис, подељене власничке структуре између Републике, Града и Техничких факултета. Добијене су све сагласности, осим жеље и стварне заинтересованости руководеће структуре Града, који је очигледно имао сасвим друге намере супротне оживљавању привреде, науке и запослености, те је заступао друге интересе: отерати предузећа у стечај и формирати индустријску зону. Тако нису успели преговори са инвеститорима из Енглеске, Италије, Холандије, Кине и Турске, који су желели 10-годишњи закуп у техн. парку са упошљавањем више од 700 радника. Из тих разлога императивно су наложили Скупштини ЕИХК, да постави Председника НО и Ген. директора по свом избору, како би лакше остварили своје унапред зацртане циљеве. Како бих спречио такве намере и очувао капитал холдинга, обраћао сам се Министарству привреде, заказивао састанке у министарствима и код Градоначелника Ниша, упућивао писма, али је све остало само у домену покушаја против урушавања имовине од стране неформалне групе, која је у каснијем периоду то и делима доказала.”

———-

“Последњи покушај да се спаси капитал, био је упућен Трговинском суду за допуну дневног реда Ванредне Скупштине ЕИХК […] Питања допунског дневног реда су била разрешења Генералног директора и три члана Надзорног одбора (НО) које је суд одбацио.

Руководеће структуре Града су наложиле члановима НО да не дозволе смену Генералног директора и тиме посталу саучесници у каснијим радњама, за које постоје основи сумње да си извршене на незаконит начин.”

———-

“Живот нам тако свакодневно потврђује колико половично знање, па чак и тотална глупост и бесмисао у остварењу неких уских личних и групних интереса могу бити компензовани  наметљивошћу,  дрскошћу и упорношћу без обзира на последице.

А последице су следеће:

  • Манипулације имовином код продаје (супротно члановима 442, 443 и 444 Закона о привредним друштвима)
  • Одбијање да се смени ХО због оствареног губитка (по члану 280 истог закона)
  • Занемаривање ревизорског извештаја, нарочито код књижења обавеза и обавеза за камате (расходи камате)
  • Неразматрање заложних права на непокретној имовини и мере забране отуђења
  • Нелегална продаја имовине  кроз “извршне поступке” на основу фингираних обавеза између матичног и зависних предузећа, чиме се драстично смањио капитал ЕИХК и тиме оштећени повериоци, пре свега држава, као и радници за заостале зараде.
  • ———-

“Указујем на следеће чињенице од значаја за причињену штету на рачун државе:

  • Ген. директор је дао оставку, да би исти дан постао директор, али по Уговору о делу са бруто платом од 209.000 динара, које потписао Председник НО без Одлуке НО и Скуштине, у замену за запослење свог сина у ЕИХК.
  • Фингирање међусобних обавеза између холдинга и зависних предузећа које су реализоване кроз извршне поступке. Ген. директор је себе поставио за Председника Скупштине зависних предузећа. Доношене су одлуке иза којих стоји печат Холдинга, што је противзаконито!
  • За продају београдског дела имовине, плаћен је паушал адвокату Душанки Ђорђевић преко 2 милиона динара, уз награду за процене приватним извршитељима и продаје далеко испод тржишне вредности два дана уочи стечаја, при чему сам већ указао на фингиране билансе, где су књижене камате на рачун неких предузећа која су већ отишла у стечај и задуживањем осталих зависних предузећа по нереалним обавезама и каматама проистеклих из тих обавеза.
  • Извршена продаја имовине која је ушла у план реституције.
  • Покушај да се од зависног предузећа ЕИ Елмаг-а, које се бави одржавањем и дистрибуцијом ел. енергије и воде у кругу фабрике ЕИ, направе ЈП преко индустријске зоне, којој би била придодата имовина непродатих предузећа, како би се покриле све евентуалне нелегалне активности, иако је дуг Елмага према ЕПОС-у и Водоводу огромни, али ненаплативи због примене чл.20ж Закона о приватизацији. Оваквом решавању статуса доприноси и подршка Града Ниша, на коју је указано на почетку овог Писма.
  • Укупни трошкови у текућој години превазишли суму од 50 милона динара. (адвокатске и консултантске услуге). Како Холдинг има 3 запослена, не зна се како је ова група и за које сврхе утрошила помента средства.
  • Средства добијена од продаје нису коришћена за намирење обавеза које ЕИХК има према Фонду за развој, ни за намирење обавеза према огромном броју радника, који имају своја потраживања кроз извршна судска решења у неисплаћеним зарадама.
  • ———-

На почетку је речено да је имовина Еи Холдинга двоструко већа од обавеза. То је тачно. Нажалост, на делу је био опробан рецепт растакања имовине.

ШТА ЈЕ СВЕ ПРОДАТО!

  1. Еи Комерц – 11.000м2 – Цена 120евра/м2
  2. Предузеће са имовином од 1 милион евра, и обавезама петоструко мањим. Продато у поравњању Елмагу, непознат исход објеката у Младеновцу, Краљеву и Нишу
  3. Беоком – Савски Венац Београд – 5,5 ара плац – 700м2 Зграда – 1,5 милиона
  4. За непостојеће обавезе према власнику Еи Комерц у извршном поступку продато само пар дана пре увођења стечаја у Еи Комерц, иако је објекат предмет реституције и као такав није смео да се прода
  5. Еи Клима – продата по истом рецепту
  6. Управна зграда у Београду – Улица Мајке Јевросиме
  7. Херкулем – Житорађа – 17 ха плаца – 10.000 м2 хала

100% оснивач Еи Холдинг. Процењена и прокњижена вредност 2011 године у износу од 1.100.000евра. Предузеће без прихода, у блокади 880 дана. На основу фингираних и непостојећих обавеза, у извршном поступку, имовина се продаје Пут Инжињерингу за 130.000 евра

ЗАКЉУЧАК:

Напред наведене чињенице указују на ситуацију, која подржава основе сумње, да је Холдинг на перфидан начин вишестрико умањио сопствени капитал, чиме је угрозио враћање обавеза према Фонду за развој и према запосленима.

Резултат активности Генералног директора и Председника НО је огромна штета причињена држави и граду. Истовремено постоји  и сумња у пријављивању и доказаности свих потраживања према зависним предузећима, која су већ у стечају, као што су ЕИ ТВ, ЕИ ИРИН, ЕИ ЧЕГАР, ЕИ МЕТАЛ, где су потраживања Холдинга преко пола милијарде динара.

У пракси, сви могући облици привредног криминала, садрже или фалсификована документа или фабриковање лажних извештаја, а онда се изврши продаја по ниским ценама и иде се на усвајање Унапред припремљеног плана реорганизације (УППР), чиме се аболирају криминалне радње. Тако се легално оштећују повериоци, јер се врши нереална процена имовине за продају и куповином увек на лицитацији, када је вредност за продају 30% од нереално процењене вредности. Овакав принцип рада је очигледно нарушавање једног од основних начела облигационог односа: еквиваленције давања. Резултат нарушавања еквиваленције давања је стицање имовинске користи за физичка и правна лица, на штету фирме.

Да поновим питање са почетка текста:
Зашто Електронска индустрија није технолошки парк?

Игор Новаковић


#   Београд   Дом здравља   Житорађа   Игор Новаковић   ЕИ Ниш   ЕИ Чегар   Електронска индустрија   технолошки парк   студентски дом   правна лица
@redinmind @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима