Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Новаковић: Уместо стручњакa, слушамо воајере са краткорочним решењима

rssBookmark and Share

Ниш 22.09.2016. З.С. Јужна Србија Инфо

Привредни раст и иновативност су значајни, сложени и међусобно повезани економски феномени, и као такви, предмет су интензивног изучавања и разраде економске теорије и праксе, говори Игор Новаковић у свом другом докторату и поручује како да Ниш направи позитиван заокрет у политичко - привредном односу.

Проф. др Игор Новаковић
Проф. др Игор Новаковић

Привредни раст је појава која осликава и обједињује све процесе, радње и активности које се дешавају у привреди, али и шире, у друштву. Велико је неразумевање ове области у политици јер не слушамо стручњаке, него воајере у политици. Политика тражи стручног човека у овој области и њега међу политичарима нема. Тражио сам решења за свој Град и потврдио стара уверења али и створио нова. Сада тачно знам све потребе овог Града и начине да их остварим.

А у том истраживању се појавила могућност да још једном докторирам. Можда да би се и разликовао од гомиле доктора са купљеним дипломама на трафици у Брчком или Софији.
    
Политички живот у граду овога часа није нимало једноставан. Неки заокрет, очигледно мора да се направи, који?

Политичари, за разлику од привредника, праве политички производ који у овом тренутку не даје адекватне резултате. Од политике је остао маркетинг, заснован на појављивању у локалним медијима. Решавају се проблеми који су најпростији. Крупни, базични проблеми стоје по страни. Чека се да их реши Влада РС. Влада може да помогне, али ако имамо припремљене пројекте. Другим речима власт у Нишу треба  хитно да промени основни политички документ – Стратегију развоја града. Из Стратегије ће проистећи пут који треба следити, односно циљеви из којих ће се родити пројекти.

Уместо Стратегије мењамо Статут. Имао сам увид у нацрт новог Статута Града. Овакав нацрт промене Статута града је и противзаконит и води централизацији у ери децентрализације у модерном свету. Не постоји та људска хоботница која ће све надлежности пренети на себе и успешно их обављати.

Дијагноза?
    
- Незнање, обмана, лична промоција лажних вредности и медиокритета. Кад медиокритет додје до функције, то је јасна порука да свако може да буде функционер. Без критичког јавног мњења, без промене изборног система, на локалу ћемо бити водјени Домановићевим водјама. Ти људи нису свесни да ће им се, уколико наставе овако да раде, све вратити као бумеранг. Они не поткопавају будућност вама и вашој деци, него и себи и својој деци. Будућност, своју и своје деце би требало да прпусте онима који знају. Одлажемо то, из избора у изборе. После одлагања проблема стићи ће наплата дугова.

Из незнања њихова решења су краткорочна. Решења не смеју бити кратког даха, већ стратешка и дугорочна. Не смеју бити од данас до сутра, да се покрпе рупе док су на власти, већ морају бити на дуге стазе, без обзира ко тада буде власт. Тако се ради за грађане, а не за себе.
            
Желим да грађанима кажем истину јер овакво уљуљкивање може све нас кроз врло кратко време да одведе на дно из којег се нећемо извући јер смо све што смо имали потрошили, а више немамо ни где да се позајмљујемо.

Сматрам да је стратешка анализа стања потребна одмах и сада. Анализа која би уочила све слабости и предочила могућности, која би нам указала на раскорак између наших стремљења и могућих достигнућа.

Спреман сам и да помогнем волонтерски да се то уради. Знам колико нам је то потребно. Знам и да је раније Град водила група људи у оквиру Савета за развој Града Ниша. Извршна власт је то само претварала у дело. 

Шта то у преводу господине Новаковићу значи? Да ли имате визију како би то требало учинити?
    
 – Па управо о томе вам и говорим. Дијагнозу болести имамо, а сада болест треба лечити. Нова Стратегија развоја града је први лек. Нама је, пре свега, потребан СИСТЕМ, зато што имамо поремећену структуру капитала. Метафорички, ми имамо хале од 2000 квадрата, са 2 машине у њима и без пара на рачуну. 

Потребно нам је НОВО ПЛАНИРАЊЕ, НОВА ОРГАНИЗАЦИЈА, другачија КАДРОВСКА СТРУКТУРА и много боља КОНТРОЛА.

У системској анализи која би претходилаизради нове Стратегије развоја Града прво што бисмо уочили је да Ниш више није индустријски град, да ми сада практично ништа не производимо, а да смо потрошњу повећали.

Показало би се да имамо више кућа него домаћинстава. Да имамо већи морталитет од наталитета. Да имамо омладину чији проблем решавамо тако што им дамо пасош у руке и пошаљемо их у свет. А онда нам деца, када се снађу у свету, шаљу новац који ми трошимо, не производећи и даље ништа. Да ли је то смисао опстанка и шанса за напредак?

Ми смо направили локалну самоуправу који личи на Трабант – има 2000 кубика (број радника у локалној самоуправи), троши 20 литара на 100 км (плате запослених), иде 10 км на сат (продуктивност) и стално се квари. Нама је потребан Тесла ауто која има 1000 кубика, троши 3 л на 100 км и иде 200 на сат.


            
Решење?

Стратегија развоја града, заснована на постојећем стању, број један. Моја идеја је – да се што више новца улаже у производњу. У овој фази – у припрему земљишта за гринфилд инвестиције . Да престанемо да градимо хале и сале, јер нам је пре тога потребније да једемо и живимо.

Оживљавање концепта примарне пољопривредне производње је једна од мојих идеја.

Ја тај пројекат већ имам готов. Он подразумева учешће локалне самоуправе са 5%, државе са 10% и ЕУ са 85%. Друга фаза подразумева улагање од 10 000 еура у домаћинство које се одлучи на примарну пољопривредну производњу, а новац би се враћао кроз 4 године. У трећој фази имамо секундарне или терцијалне производе.

Грађанима желим да омогућим да најпре остваре основно право, право на рад. Па да им онда прокламујемо сва остала права – на образовање, на здравствену или социјалну заштиту. Узимање кредита треба зауставити. Као и репрограмирање дугова. 

Производња је приоритет свих приоритета. Ако не ангажујемо све производне капацитете створићемо обавезе и за нерођену децу. А то можемо да урадимо само уколико ангажујемо паметне и образоване, стручне људе који ће организовати процес производње, а не оне који на значајна, стратешка места долазе по политичкој линији
    
У мом другом докторату је извршена математичка квантификација и економска интерпретација најважнијих односа у оквиру производних процеса. Помоћу производне функције у дисертацији је истражено како промена фактора производње утиче на кретање производње, као и утицај технолошких промена на раст производње кроз подизање ефикасности употребе фактора производње. Емпиријском анализом модела условне конвергенције утврђено да привреде расту брже када су даље од свог равнотежног стања, као и да брзина конвергенције не зависи само од иницијалног нивоа привредне развијености земаља, већ и од других фактора попут, владавине права, склоности штедњи и иновативности. Тиме је доказана основна хипотеза о позитивном и значајном утицају иновација на привредни раст и брзину конвергенције међу привредама различитог иницијалног нивоа развијености. Из тога је апсолутно јасно, колико нам је потребан Научно – технолошки парк „ТЕХНИС“. Да нам не доводе инвеститоре са начином производње из раног средњег века. Да у ТЕХНИС-у стварамо иновативне производе за сектор наших малих и средњих предузећа. Да продајемо знање. Да будемо центар иновација у Србији. Да из буџета републике тражимо помоћ да га изградимо, да из буџета Града тражимо да се значајно увећају позиције за истраживање и развој и за локалну самоуправу и Универзитет и привреду и невладин сектор.

Пројекат Научно – технолошког парка „ТЕХНИС“ (TEHNIS) је урађен и усвојен од стане Владе Републике Србије 23.јула 2009. године. Тим пројектом предвиђена је: технолошка и индустријско – комерцијална зона, слободна царинска зона, инкубатор центар уз пратеће садржаје (школе и факултети, студентски дом, дом здравља, дечије обданиште, утоварно претоварни терминал) и други пратећи садржаји (науке, спорта, забаве и угоститељства). 

Иако је у то време помпезно најављиван од стране градских власти, тај пројекат ни дан данас није реализован. За то време, држава је финансирала изградњу потпуно новог технолошког парка у Београд, на Звездари. Направљена је савремена зграда из темеља, са свом пратећом инфраструктуром, а отварање центра су пратиле и званице из државног врха, у друштву министара и амбасадора. Парк је подигнут уз подршку државе, града Београда и Министартсва просвете, науке и технолошког развоја и у њему већ фунционише неколико старт-уп компанија. Уверите се и сами на порталу www.ntpark.rs.

Тражим одговоре на следећа питања:

    - Да ли се од пројекта одустало зато што је из претходног мандата, па као такав не ваља?

    - Да ли ми имамо демографски потенцијал за још једну JURU i JOHNSON? 

Ја сам сигуран да немамо, у шта се можете уверити увидом у Годишњи статистички извештај града Ниша, где се јасно види да ми немамо радну снагу од 15 до 30 година која је способна да стоји на ногама 12 сати дневно и обавља просте физичке послове, о чему сам већ говорио.
            
Научно – технолошки парк „ТЕХНИС“, има потенцијал да постане основа привредног развоја нашег града.

Тај потенцијал се огледа кроз:

Развој Brownfield инвестиција.

Постоје инвеститори који су већ изразили интересовање за упошљавање капацитета, али због лоших одлука Града, неодлучности и нестручности градских структура, сви преговори су били паузирани и чекају неко боље време.

Мотор развоја “Research and Development” за привреду региона Једино знање и иновације могу да доведу до повећања БДП-а

Прилика и место где ћемо задржати најбоље студенте

Бесплатан простор свим ИТ компанијма, којих у граду има преко 60. Поред смањења трошкова, једна од круцијалних ствари када је ИТ индустрија у питању је заједнички рад и удруживање знања. На тај начин се повећава продуктивност и потенцијал целе индустријске гране. Извоз Software-a у Србији је већи од извоза малина. Размислите о томе!


    
На крају?

Закључке извуците сами. Све што сам вам рекао је у најбољем интересу Града, није усмерено ни против кога, није ни политичка промоција, већ зрело промишљање неког ко би волео да му и следеће генерације живе у Нишу.

 

Коментара: 3


#   Ниш   Дом здравља   млади   привреда   инвестиције   Игор Новаковић   политика   докторат   БДП   привредни раст   Извршна власт   стратегија развоја   одлив мозгова   технолошки парк   студентски дом   Ниш
@redinmind @


 

▲ ▼ [+][-]


 • (+3) (-2)

  Miroslav, 23.09.2016.:
  Prijatelju imao si priliku i ti si bio voajer.

 • (+3) (-1)

  rade, 23.09.2016.:
  Nislije i razvoj... hahahah.. Grad sa najvecim brojem beogradskih poltrona u Srbiji...

 • (+4) (-0)

  rade, 23.09.2016.:
  Nislije imaju svoje ja samo kad kazu JA HOCU BUREK....


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима