Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

23 године од гранатирања НАТО снага на путнички воз у Грделици

rssBookmark and Share

Лесковац 12.04.2022. Јужна Србија Инфо

Бобардовање путничког воза у Грделичкој клисури изведено је 12. априла 1999. године, другог дана Православног Васкрса, када је авион НАТО пакта испалио две ракете и погодио путнички воз који је прелазио преко железничког моста на Јужној Морави у Грделичкој клисури.

Фото: медији архива
Фото: медији архива

У експлозији и пламену од ових погодака изгинуло је и повређено много путника. Тачан број погинулих и рањених до данас није са сигурношћу утврђен. Пронађено је девет лешева и још четири дела људског тела, а многи се воде као нестали.

Бомбардовање се десило током НАТО агресије на СРЈ.

Агресија је на свом почетку била усмерена на војне циљеве али се средином априла тежиште напада проширило и на стратешке и економске циљеве као што су саобраћајнице а нарочито мостови.

Град Лесковац одао почаст жртвама

Дванаестог априла 1999. године путнички воз који је саобраћао на релацији Београд-Ниш-Скопље гранатиран је приликом преласка моста у Грделичкој клисури. Сваке године, на овај датум, породице страдалих, представници Железнице, града Лесковца и грађани се окупе како би одали пошту трагично настрадалима.

Након минута ћутања и химне „Боже правде“ скупу се обратила заменица градоначелника Лесковца др Лидија Димитријевић:

„Ране због бурне историје наше домовине још увек нису залечене. И даље су свеже. Наша земља је пре 23 године претрпела трагедију. Нашу државу су напали са циљем да нас поразе. Изгубили смо децу, људе...

И након више од две деценије бол је иста. Другог дана Васкрса 1999. године наша Грделица, наш Лесковац, наша Србија завијени су у црно. Пет минута до поднева, 12. априла 1999. погођен је Међународни путнички воз број 393. Број жртава је и даље непознат. Сваки живот – непроцењиво вредан.

Сећање на тадашњу борбу да се очува мир, сећање на страдање, на настрадале и даље је живо.

Захвални смо свима који су бранили нашу земљу тада. Дужни смо да их се сећамо и не дозволимо да се та судбина понови. Због њих ћемо заувек памтити.

Вечна им слава!“

Након обраћања, уз ноте Лењиновог марша, поред моста су положени венци.


#   Лесковац   Грделица   воз   НАТО бомбардовање
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима