Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

23 godine od granatiranja NATO snaga na putnički voz u Grdelici

rssBookmark and Share

Leskovac 12.04.2022. Južna Srbija Info

Bobardovanje putničkog voza u Grdeličkoj klisuri izvedeno je 12. aprila 1999. godine, drugog dana Pravoslavnog Vaskrsa, kada je avion NATO pakta ispalio dve rakete i pogodio putnički voz koji je prelazio preko železničkog mosta na Južnoj Moravi u Grdeličkoj klisuri.

Foto: mediji arhiva
Foto: mediji arhiva

U eksploziji i plamenu od ovih pogodaka izginulo je i povređeno mnogo putnika. Tačan broj poginulih i ranjenih do danas nije sa sigurnošću utvrđen. Pronađeno je devet leševa i još četiri dela ljudskog tela, a mnogi se vode kao nestali.

Bombardovanje se desilo tokom NATO agresije na SRJ.

Agresija je na svom početku bila usmerena na vojne ciljeve ali se sredinom aprila težište napada proširilo i na strateške i ekonomske ciljeve kao što su saobraćajnice a naročito mostovi.

Grad Leskovac odao počast žrtvama

Dvanaestog aprila 1999. godine putnički voz koji je saobraćao na relaciji Beograd-Niš-Skoplje granatiran je prilikom prelaska mosta u Grdeličkoj klisuri. Svake godine, na ovaj datum, porodice stradalih, predstavnici Železnice, grada Leskovca i građani se okupe kako bi odali poštu tragično nastradalima.

Nakon minuta ćutanja i himne „Bože pravde“ skupu se obratila zamenica gradonačelnika Leskovca dr Lidija Dimitrijević:

„Rane zbog burne istorije naše domovine još uvek nisu zalečene. I dalje su sveže. Naša zemlja je pre 23 godine pretrpela tragediju. Našu državu su napali sa ciljem da nas poraze. Izgubili smo decu, ljude...

I nakon više od dve decenije bol je ista. Drugog dana Vaskrsa 1999. godine naša Grdelica, naš Leskovac, naša Srbija zavijeni su u crno. Pet minuta do podneva, 12. aprila 1999. pogođen je Međunarodni putnički voz broj 393. Broj žrtava je i dalje nepoznat. Svaki život – neprocenjivo vredan.

Sećanje na tadašnju borbu da se očuva mir, sećanje na stradanje, na nastradale i dalje je živo.

Zahvalni smo svima koji su branili našu zemlju tada. Dužni smo da ih se sećamo i ne dozvolimo da se ta sudbina ponovi. Zbog njih ćemo zauvek pamtiti.

Večna im slava!“

Nakon obraćanja, uz note Lenjinovog marša, pored mosta su položeni venci.

Komentara: 0


#   Leskovac   Grdelica   voz   NATO bombardovanje
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima