Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Повеља "Доситеј Обрадовић" Марији Ранђеловић за допринос афирмацији образовања

rssBookmark and Share

Ниш 21.05.2022. З.С. Јужна Србија Инфо

Министар Бранко Ружић уручио је прошлог уторка "Доситејеве повеље" које носе име по нашем просветитељу и првом српском министру просвете Доситеју Обрадовићу,.истакнутим појединцима и институцијама који су допринели унапређењу квалитета образовања. Међу добитницима је и Марија Ранђеловић из Ниша, градски већник за образовање, српски педагог и књижевник, покретач многих иницијатива за бољи положај жена...

Повеља "Доситеј Обрадовић" Марији Ранђеловић за допринос афирмацији образовања

Први потпредседник Владе Републике Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић  је том приликом изјавио да му је част што има прилику да, по други пут, додели повеље које носе име по нашем значајном просветитељу и првом српском министру просвете Доситеју Обрадовићу.

Ова повеља је, како је додао, начин да се добитницима изрази захвалност за свакодневно залагање како би наш образовни систем био још бољи и квалитетнији.

Добитница овогодишње, Доситејеве повеље, за допринос унапређењу квалитета образовања, је и др Марија Ранђеловић, градска већница ресорно задужена за образовање.

Повељу јој је, у Ректорату београдског универзитета, уручио први потпредседник Владе Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић.

Ранђеловић је повељу добила за „допринос афирмацији образовања на свим нивоима и унапређивању квалитета рада образовних установа у свим сегментима“.

Градска већница је рекла да је изузетна част добити признање названо по првом српском министру просвете и најзначајнијем просветитељу Доситеју Обрадовићу. Како је истакла толико срећна није била ни када је понела титулу доктора наука.

"Веома млада сам почела да радим. Била сам свега пар година старија од својих ученика. Све време сам се стручно усавршавала, да бих, на крају, пре пет година докторирала у области образовних политика. Да појасним, на имплементирању медијске писмености у образовни систем Србије, заступајући став да је креација медијске политике обавеза образовне политике и то на нивоу високошколских установа које се баве образовањем наставника.

У савременом друштву ниједно сазнање не постаје чињеница, ако није на неки начин, продуковано или посредовано медијима.

До потребе за оваквим истраживањем, дошла сам захваљујући бављењу педагогијом слободног времена и податком да медији заокупљују највећи део слободног времена деце и младих, са доминантим разонодним обрасцем понашања. Нарочито аудио и визуелни медији имају утицај на младе, јер кроз своје садржаје пружају моделе понашања. Тако масовни медији постају најснажнија васпитна сила кроз које се прожимају темељне вредности сваког друштва. Можемо слободно рећи да живимо у цивилизацији медија. Млади су у контакту са медијима 10,5 сати дневно", изјавила је Ранђеловић.

Ово је други пут да се од установљења признања додељује Доситејева повеља.

Ружић је честитао добитницима и пожелео им да наставе да раде посвећено и да доприносе развоју образовања и друштва у целини.

Повеље су додељљене у Свечаној сали Ректората Универзитета у Београду.

О добитницима више на сајту Владе Србије (активности потпредседдника)


#   Ниш   образовање   Бранко Ружић   Министарство просвете   Марија Ранђеловић   Доситејева повеља
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима