Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Povelja "Dositej Obradović" Mariji Ranđelović za doprinos afirmaciji obrazovanja

rssBookmark and Share

Niš 21.05.2022. Z.S. Južna Srbija Info

Ministar Branko Ružić uručio je prošlog utorka "Dositejeve povelje" koje nose ime po našem prosvetitelju i prvom srpskom ministru prosvete Dositeju Obradoviću,.istaknutim pojedincima i institucijama koji su doprineli unapređenju kvaliteta obrazovanja. Među dobitnicima je i Marija Ranđelović iz Niša, gradski većnik za obrazovanje, srpski pedagog i književnik, pokretač mnogih inicijativa za bolji položaj žena...

Povelja "Dositej Obradović" Mariji Ranđelović za doprinos afirmaciji obrazovanja

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić  je tom prilikom izjavio da mu je čast što ima priliku da, po drugi put, dodeli povelje koje nose ime po našem značajnom prosvetitelju i prvom srpskom ministru prosvete Dositeju Obradoviću.

Ova povelja je, kako je dodao, način da se dobitnicima izrazi zahvalnost za svakodnevno zalaganje kako bi naš obrazovni sistem bio još bolji i kvalitetniji.

Dobitnica ovogodišnje, Dositejeve povelje, za doprinos unapređenju kvaliteta obrazovanja, je i dr Marija Ranđelović, gradska većnica resorno zadužena za obrazovanje.

Povelju joj je, u Rektoratu beogradskog univerziteta, uručio prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić.

Ranđelović je povelju dobila za „doprinos afirmaciji obrazovanja na svim nivoima i unapređivanju kvaliteta rada obrazovnih ustanova u svim segmentima“.

Gradska većnica je rekla da je izuzetna čast dobiti priznanje nazvano po prvom srpskom ministru prosvete i najznačajnijem prosvetitelju Dositeju Obradoviću. Kako je istakla toliko srećna nije bila ni kada je ponela titulu doktora nauka.

"Veoma mlada sam počela da radim. Bila sam svega par godina starija od svojih učenika. Sve vreme sam se stručno usavršavala, da bih, na kraju, pre pet godina doktorirala u oblasti obrazovnih politika. Da pojasnim, na implementiranju medijske pismenosti u obrazovni sistem Srbije, zastupajući stav da je kreacija medijske politike obaveza obrazovne politike i to na nivou visokoškolskih ustanova koje se bave obrazovanjem nastavnika.

U savremenom društvu nijedno saznanje ne postaje činjenica, ako nije na neki način, produkovano ili posredovano medijima.

Do potrebe za ovakvim istraživanjem, došla sam zahvaljujući bavljenju pedagogijom slobodnog vremena i podatkom da mediji zaokupljuju najveći deo slobodnog vremena dece i mladih, sa dominantim razonodnim obrascem ponašanja. Naročito audio i vizuelni mediji imaju uticaj na mlade, jer kroz svoje sadržaje pružaju modele ponašanja. Tako masovni mediji postaju najsnažnija vaspitna sila kroz koje se prožimaju temeljne vrednosti svakog društva. Možemo slobodno reći da živimo u civilizaciji medija. Mladi su u kontaktu sa medijima 10,5 sati dnevno", izjavila je Ranđelović.

Ovo je drugi put da se od ustanovljenja priznanja dodeljuje Dositejeva povelja.

Ružić je čestitao dobitnicima i poželeo im da nastave da rade posvećeno i da doprinose razvoju obrazovanja i društva u celini.

Povelje su dodeljljene u Svečanoj sali Rektorata Univerziteta u Beogradu.

O dobitnicima više na sajtu Vlade Srbije (aktivnosti potpredseddnika)


#   Niš   obrazovanje   Branko Ružić   Ministarstvo prosvete   Marija Ranđelović   Dositejeva povelja
@


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima