Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Градоначелник Лесковца приредио пријем поводом Светског дана Рома

rssBookmark and Share

06.04.2011. Душан Коцић

Директор Центра за социјални рад Снежана Милојковић, која је присуствовала пријему, изнела је податак да око хиљаду лица припадника ромске популације прима социјалну помоћ из градске касе и истакла да локална самоуправа чини све да удовољи захтевима најугроженијих

Градоначелник Лесковца приредио пријем поводом Светског дана Рома

ЛЕСКОВАЦ – Поводом 8. априла, Светског дана Рома, градоначелник Лесковца Слободан Коцић примио представнике ромске националне заједнице и са њима разговарао о проблемима Рома у Лесковцу истакавши отвореност за стварње партнерског односа локалне власти и ове мањинске заједнице.

Он је нагласио да ће лесковачка локална самоуправа увек бити спремна да подржи сваку ромску иницијативу која има за циљ бољи положај Рома у Лесковцу, али је и нагласио да ће прекинути досадашњу праксу расипања новца из буџета на иницијативе којима се не постиже одрживост.

Градоначелник је оценио да је континуитет у образовању ромске популације предуслов за њихову интеграцију, а да на другом месту приоритета долази запошљавање.

-Ако се Роми образују, а ту не мислим само на основну и средњу школу, већ и на факултете, моћи ћемо да такве учене младе људе запослимо у локалним и републичким институцијама где се доносе одлуке, чиме ћемо допринети ефикаснијем решавању проблема ромске заједнице - казао је Коцић.

Представници Рома су, с друге стране, обећали да ће се ромска популација ангажовати у пружању помоћи локалној самоуправи како би заједничким радом њихов живот био олакшан и како би дискриминација према тој заједници била искорењена.

Запослени у Дому културе Рома моћи ће да рачунају на подршку надлежне градске управе приликом припреме пројеката у процесу оснаживања капацитета ове институције, али и ромске заједнице у целини – речено је на пријему делегације Рома код градоначелника Слободана Коцића.

Директор Центра за социјални рад Снежана Милојковић, која је присуствовала пријему, изнела је податак да око хиљаду лица припадника ромске популације прима социјалну помоћ из градске касе и истакла да локална самоуправа чини све да удовољи захтевима најугроженијих.

Представници Друштва Рома Лесковац, КУД „Шевкет Ибраимовић“, Дома културе Рома, Ф.К. „Ветерница“, Ромхендикеп, Сат махале, Росе и Ромског срца положили су венце у Араповој долини на спомен обележју стрељаним жртвама фашизма.

-Гледајући кроз историју ромски народ делио је је суживот са већинским народом, што је доказ и ово место где су 11.децембра 1941. године немачки окупатори стрељали припаднике ромске и српске заједнице. Велики су проблеми, али не предстоји друго него да их решавамо - рекао је Мирослав Алиловић, потпредседник Друштва Рома Лесковац.

Поводом Светског дана Рома, у Дому културе Рома отворена је изложба слика и етно поставке.

Коментара: 0


#   градоначелник   Слободан Коцић   Снежана Милојковић   локална самоуправа   популација
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима