Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Gradonačelnik Leskovca priredio prijem povodom Svetskog dana Roma

rssBookmark and Share

06.04.2011. Dušan Kocić

Direktor Centra za socijalni rad Snežana Milojković, koja je prisustvovala prijemu, iznela je podatak da oko hiljadu lica pripadnika romske populacije prima socijalnu pomoć iz gradske kase i istakla da lokalna samouprava čini sve da udovolji zahtevima najugroženijih

Gradonačelnik Leskovca priredio prijem povodom Svetskog dana Roma

LESKOVAC – Povodom 8. aprila, Svetskog dana Roma, gradonačelnik Leskovca Slobodan Kocić primio predstavnike romske nacionalne zajednice i sa njima razgovarao o problemima Roma u Leskovcu istakavši otvorenost za stvarnje partnerskog odnosa lokalne vlasti i ove manjinske zajednice.

On je naglasio da će leskovačka lokalna samouprava uvek biti spremna da podrži svaku romsku inicijativu koja ima za cilj bolji položaj Roma u Leskovcu, ali je i naglasio da će prekinuti dosadašnju praksu rasipanja novca iz budžeta na inicijative kojima se ne postiže održivost.

Gradonačelnik je ocenio da je kontinuitet u obrazovanju romske populacije preduslov za njihovu integraciju, a da na drugom mestu prioriteta dolazi zapošljavanje.

-Ako se Romi obrazuju, a tu ne mislim samo na osnovnu i srednju školu, već i na fakultete, moći ćemo da takve učene mlade ljude zaposlimo u lokalnim i republičkim institucijama gde se donose odluke, čime ćemo doprineti efikasnijem rešavanju problema romske zajednice - kazao je Kocić.

Predstavnici Roma su, s druge strane, obećali da će se romska populacija angažovati u pružanju pomoći lokalnoj samoupravi kako bi zajedničkim radom njihov život bio olakšan i kako bi diskriminacija prema toj zajednici bila iskorenjena.

Zaposleni u Domu kulture Roma moći će da računaju na podršku nadležne gradske uprave prilikom pripreme projekata u procesu osnaživanja kapaciteta ove institucije, ali i romske zajednice u celini – rečeno je na prijemu delegacije Roma kod gradonačelnika Slobodana Kocića.

Direktor Centra za socijalni rad Snežana Milojković, koja je prisustvovala prijemu, iznela je podatak da oko hiljadu lica pripadnika romske populacije prima socijalnu pomoć iz gradske kase i istakla da lokalna samouprava čini sve da udovolji zahtevima najugroženijih.

Predstavnici Društva Roma Leskovac, KUD „Ševket Ibraimović“, Doma kulture Roma, F.K. „Veternica“, Romhendikep, Sat mahale, Rose i Romskog srca položili su vence u Arapovoj dolini na spomen obeležju streljanim žrtvama fašizma.

-Gledajući kroz istoriju romski narod delio je je suživot sa većinskim narodom, što je dokaz i ovo mesto gde su 11.decembra 1941. godine nemački okupatori streljali pripadnike romske i srpske zajednice. Veliki su problemi, ali ne predstoji drugo nego da ih rešavamo - rekao je Miroslav Alilović, potpredsednik Društva Roma Leskovac.

Povodom Svetskog dana Roma, u Domu kulture Roma otvorena je izložba slika i etno postavke.

Komentara: 0


#   gradonačelnik   Slobodan Kocić   Snežana Milojković   lokalna samouprava   populacija
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima