Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Коме је и када потребна потврда о вакцинацији или негативан пи-си-ар тест

Bookmark and Share

07.09.2021. Марина Стевановић РТС

Неке земље увеле су обавезне вакцине против ковида за одређене групе становништва. Код нас се спекулисало да би вакцинација требало да буде обавезна за наставно и медицинско особље, али одлука никада није донета.

Коме је и када потребна потврда о вакцинацији или негативан пи-си-ар тест

Када су масовни јавни скупови почели да се одржавају, за неке је била неопходна потврда о вакцинацији или негативан тест на корону, а за неке само маска. Од пацијената који треба да леже у болници очекује се потврда, али они немају право да је траже од лекара. Ко одлучује о томе када је потребна потврда, а када не, и на основу чега?

Познато је да нам је, уколико смо невакцинисани, неопходан пи-си-ар тест за прелазак границе, али исти тест треба нам често и када не путујемо. У болнице се не може ући тек тако, пацијенти који долазе на болничко лечење морају да буду тестирани. Пи-си-ар тест је у овом случају бесплатан.

"Институт Батут је донео препоруке да се пи-си-ар тест ради за пацијенте којима је неопходна хоспитализација и то за различите хируршке процедуре, интервенту кардилогију и ендокринологију, док за дневну билницу пи-си-ар тестирање није неопходно ", каже др Снежана Јовановић из лабораторије "Ватрено око". 

Пи-си-ар тест неопходан је и за особе које улазе у домове за стара лица или установе са колективним смештајем, као и за медицинске раднике који се из ковид система враћају у стандардни здравствени систем.

Исто правило важи за медицинаре у појединим болницама који су путовали у иностранство. Али тест за њих није бесплатан и морају да га доставе приликом доласка на посао.

Већина организатора културних, музичких и других манифестација захтева при уласку од посетилаца потврду о вакцинацији или пи-си-ар тест не старији од 48 часова. Онима који немају ништа од наведеног, омогућује се да на лицу места ураде бесплатан антигенски тест.

С друге стране, многи фестивали одржани су без икаквих услова, па су сви посетиоци могли да уђу и без тестова.

"По закону или Уставу ви немате права да захтевате, али ако организатор манифестације захтева потврду о вакцинацији, пи-си-ар или антигенском тесту, онда је то друго", каже докторка Снежана Јовановић. 

Стоматолошке ординације у Србији су на самом почетку епидемије добиле препоруку од Стоматолошке коморе Србије и примале су само хитне случајеве. Сада правила нису тако строго дефинисана, а грађани чешће посећују ординације где им није потребан пи-си-ар тест.

Пацијент мора опрати и дезинфиковати руке при уласку у ординацију и попунити упитник Стоматолошке комора Србије у коме се до детаља траже подаци у вези са његовим здравственим стањем.

"Ми смо успели да увеземо два апарата, то су дентални аспиратори који раде на принципу хаубе и који усисавају све честице које се виде и не виде и то је заштита и за нас и пацијенте", каже специјалиста стоматолошке протектике у приватној ординацији.

Заштитних мера придржавају се и стоматолози. Њих нико не обавезује да пацијентима показују пи-си-ар тест на увид.


#   болница   манифестација   стоматологија   ординација   лекарски преглед   ПСР тест   ковид вакцина   зелени картон
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима