Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Мештани траже заштиту од агресије појединих миграната

rssBookmark and Share

Бујановац 10.01.2020. В. Ристић, Данас

Становници четири села у општини Бујановац од полиције затражили да их заштити од миграната

Епа / К. Сулејмановић
Епа / К. Сулејмановић

Житељи четири села, Левосоје, Љиљанце, Жужељица и Божињевац из бујановачке општине обратили су се начелнику полицијске станице у овом граду Горану Савићу молбом да им надлежни органи „помогну у решавању проблема до којих је дошло услед повећања броја миграната на овој територији“.

Становници ових села у којима живе искључиво Срби у писму наводе да ће „уколико се не предузме нешто на заштити људи и имовине они бити принуђени да сами организују страже“.

Ово је први случај да се грађани са југа Србије на овај начин обраћају полицији тражећи појачани надзор када су у питању мигранти.

Полицији скрећу пажњу да је најгора ситуација у селу Божињевац где су мигранти неколико пута покушали да украду кола мештана.

„Непозната лица улазе у помоћне зграде у селу, нападају и краду кућне љубимце и чак сакупљају опрани веш са жица“, наводи се у писму. У селу Жужељица је регистрован случај да је група миграната у алкохолисаном стању улазила у дворишта кућа у потрази за храном и одећом.

„Деца и жене не могу да се крећу слободно путевима наших месних заједница због честих добацивања када се сусретну са групом расељених лица или када прођу поред прихватног кампа у бившој фабрици „Светлост“. Често се крећу локалним путевима према Љиљанцу, Жужељици и Левосоју без правог разлога за то, осим у потрази за шверцерима који би требало да их превезу ка Београду и даље“, пише у писму.

Грађани обавештавају полицију да су „мигранти порушили заштитну ограду на аутопуту, где су ушли у магацински простор Железничке станице Бујановац и запалили ватру у згради, док је реакција надлежних изостала“.

– Понашају се бахато и безобразно према мештанима и поред наведених, има још пуно примера њиховог непримереног понашања. Становништво је оправдано узнемирено јер им се ограничава и урушава слобода кретања и безбедност, нарочито деце – кажу за Данас становници Левосоја, који и даље чекају на одговор надлежних органа.

Председници Савета месне заједнице четири села који су заједнички потписали апел полицији, наводе да у актуелној ситуацији „нема никакве аверзије или мржње према људима друге вероисповести, као и да постоји разумевање за њихове муке и патње, али и да мештани ових села, само желе да заштите своје породице, имовину и слободу кретања“.

У прихватним центрима у Прешеву, Бујановцу, Врању и Босилеграду тренутно борави више од две хиљаде миграната махом из Авганистана и Сирије.

Највећи број њих су жене и деца, којима је надлежни комесаријат обезбедио адекватне услове за презимљавање.

Истовремено увећан је и број илегалних прелазака државне границе код Прешева у Миратовачком пољу, одакле из правца Северне Македоније стижу нове групе миграната желећи да што пре стигну у неку од земаља ЕУ.

У вишегодишњој мигрантској кризи овим делом балканске трасе у Србију је ушао највећи број миграната.

В. Ристић, Данас

Коментара: 0


#   Бујановац   полиција   насиље   мигранти   Левосоје   Љиљанце   Жужељица   Божињевац
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима