Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Национални стадион на Лозном калему у Нишкој бањи?

rssBookmark and Share

Ниш 03.11.2015. Д.Миљковић, В.Новости, Јужна Србија Инфо

Нова Србија покренула иницијативу да национални стадион буде изграђен у Нишу.
За инвестицију од 150 милиона евра нуде 20 хектара крај Нишке Бање.

Неискоришћена ливада већ је инфраструктурно опремљена
Неискоришћена ливада већ је инфраструктурно опремљена

Изјава премијера Александра Вучића, о томе да фудбалска Србија заслужује да добије нови, национални стадион пробудила је амбиције становника града на Нишави!

Нова Србија, која је део нишке владајуће коалиције, покренула је иницијативу о којој ће се - на првој наредној седници - изјаснити и одборници Скупштине града, а потпредседник НС, Дејан Рајчић, оцењује да би идеална локација била Лозни калем, недалеко од Нишке Бање...

У Новој Србији, надаље, процењују да је Ниш најбоље решење из геостратешких, политичких и економских разлога.

- Примери из развијених земаља показују да се овакви спортски објекти не налазе искључиво у њиховим главним градовима, већ се олимпијски и други стадиони налазе у Минхену, Атланти, Сиднеју, Рио де Жанеиру... - набраја Рајчић и објашњава да су у иницијативи која је већ предата Скупштини града таксативно навели којим адутима Ниш треба да се бори за инвестицију вредну 150 милиона евра.

Нова Србија, тако, подсећа на чињеницу да је Ниш лоциран у централном делу Србије - на око три сата вожње од Новог Пазара, Пријепоља, Крагујевца, Београда или Новог Сада; ка њему гравитира око два и по милиона становника; налази се на Коридору 10 и има одличне саобраћајне комуникације; поседује међународни аеродром; представља универзитетски центар који има све стручне профиле за егзистирање оваквог објекта...

- Што је најважније, град на Нишави има и одличну, правно, урбанистички и инфраструктурно "решену" локацију, какву нема ни Београд, нити боља постоји игде у Србији. Ради се о чак 20 хектара на којима је град Ниш уписан као власник, сви имовинско-правни односи су решени, а постоји и урбанистичко-планска документација која ту предвиђа управо спортско-рекреативне садржаје - наглашава Рајчић.

Коалициони партнери, али и нишка опозиција у понедељак нису били вољни да коментаришу овај предлог, образлажући то ставом да га још нису детаљно проучили.

- Ниш то заслужује, али је у питању превелик залогај за нас. Када је, уосталом, наш град добио неку инвестицију већу од десетак милиона евра, а овде је реч о десет пута већем износу - пита Александар Илић, овдашњи спортски радник.

ЛОКАЦИЈА
ЛОЗНИ калем се, као какав џокер, повремено нађе у центру интересовања, нарочито када треба најавити неке грандиозне пројекте. Ипак, то је још ледина, иако око ње постоји комплетна инфраструктура... Последњи су се као инвеститори јављали Италијани, који су са градом закључили уговор о изградњи аква-парка, али је тај акт раскинут пре три године!


#   Ниш   Александар Вучић   Нишка Бања   Дејан Рајчић   Нова Србија   изградња   иницијатива   стадион   локација   Лозни калем   спортски објекти   Национални стадион   Александар Илић   планска документација
@avucic @NovaSrbijaGONis @


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима