Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Nacionalni stadion na Loznom kalemu u Niškoj banji?

rssBookmark and Share

Niš 03.11.2015. D.Miljković, V.Novosti, Južna Srbija Info

Nova Srbija pokrenula inicijativu da nacionalni stadion bude izgrađen u Nišu.
Za investiciju od 150 miliona evra nude 20 hektara kraj Niške Banje.

Neiskorišćena livada već je infrastrukturno opremljena
Neiskorišćena livada već je infrastrukturno opremljena

Izjava premijera Aleksandra Vučića, o tome da fudbalska Srbija zaslužuje da dobije novi, nacionalni stadion probudila je ambicije stanovnika grada na Nišavi!

Nova Srbija, koja je deo niške vladajuće koalicije, pokrenula je inicijativu o kojoj će se - na prvoj narednoj sednici - izjasniti i odbornici Skupštine grada, a potpredsednik NS, Dejan Rajčić, ocenjuje da bi idealna lokacija bila Lozni kalem, nedaleko od Niške Banje...

U Novoj Srbiji, nadalje, procenjuju da je Niš najbolje rešenje iz geostrateških, političkih i ekonomskih razloga.

- Primeri iz razvijenih zemalja pokazuju da se ovakvi sportski objekti ne nalaze isključivo u njihovim glavnim gradovima, već se olimpijski i drugi stadioni nalaze u Minhenu, Atlanti, Sidneju, Rio de Žaneiru... - nabraja Rajčić i objašnjava da su u inicijativi koja je već predata Skupštini grada taksativno naveli kojim adutima Niš treba da se bori za investiciju vrednu 150 miliona evra.

Nova Srbija, tako, podseća na činjenicu da je Niš lociran u centralnom delu Srbije - na oko tri sata vožnje od Novog Pazara, Prijepolja, Kragujevca, Beograda ili Novog Sada; ka njemu gravitira oko dva i po miliona stanovnika; nalazi se na Koridoru 10 i ima odlične saobraćajne komunikacije; poseduje međunarodni aerodrom; predstavlja univerzitetski centar koji ima sve stručne profile za egzistiranje ovakvog objekta...

- Što je najvažnije, grad na Nišavi ima i odličnu, pravno, urbanistički i infrastrukturno "rešenu" lokaciju, kakvu nema ni Beograd, niti bolja postoji igde u Srbiji. Radi se o čak 20 hektara na kojima je grad Niš upisan kao vlasnik, svi imovinsko-pravni odnosi su rešeni, a postoji i urbanističko-planska dokumentacija koja tu predviđa upravo sportsko-rekreativne sadržaje - naglašava Rajčić.

Koalicioni partneri, ali i niška opozicija u ponedeljak nisu bili voljni da komentarišu ovaj predlog, obrazlažući to stavom da ga još nisu detaljno proučili.

- Niš to zaslužuje, ali je u pitanju prevelik zalogaj za nas. Kada je, uostalom, naš grad dobio neku investiciju veću od desetak miliona evra, a ovde je reč o deset puta većem iznosu - pita Aleksandar Ilić, ovdašnji sportski radnik.

LOKACIJA
LOZNI kalem se, kao kakav džoker, povremeno nađe u centru interesovanja, naročito kada treba najaviti neke grandiozne projekte. Ipak, to je još ledina, iako oko nje postoji kompletna infrastruktura... Poslednji su se kao investitori javljali Italijani, koji su sa gradom zaključili ugovor o izgradnji akva-parka, ali je taj akt raskinut pre tri godine!

Komentara: 0


#   Niš   Aleksandar Vučić   Niška Banja   Dejan Rajčić   Nova Srbija   izgradnja   inicijativa   stadion   lokacija   Lozni kalem   sportski objekti   Nacionalni stadion   Aleksandar Ilić   planska dokumentacija
@avucic @NovaSrbijaGONis @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima