Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Ниш: У ромском насељу Црвена Звезда струја укључена по одлуци суда

rssBookmark and Share

Ниш 20.01.2019. РТС, Јужна Србија Инфо

Виши суд у Нишу донео је привремену меру којом је наложено ЕПС-у да настави испоруку струје ромском насељу Црвена звезда. У овом насељу живи више од 100 породица којима се струја обрачунава преко два бројила, па је због енормних дуговања струја пре 6 месеци искључена трећи пут у последњих неколико година. Тужбу за дискриминацију поднео је Европски центар за права Рома заједно са појединим становницима, извештава РТС.

Фото: Зоран Ђорђевић РТС
Фото: Зоран Ђорђевић РТС

У непосредној близини ромског насеља Црвена звезда годинама већ ради Група за децу и младе Индиго која најмлађим Ромима пружа подршку у учењу.

„Деца свакако код куће немају могућности да раде са родитељима с обзиром на образовну структуру у насељу, а за родитеље итекако значи зато што су, на неки начин, сигурни да овде могу да пошаљу децу. Та потреба се итекако појачала у периоду када је искључена електрична енергија у насељу”, каже Александра Демировић, координаторка пројекта.

Док траје поступак по тужби Европског центра за права Рома против ЕПС-а за дискриминацију, Виши суд је донео привремену меру о наставку испоруке електричне енергије, пре свега, због ризика по здравље људи.

„Они, нажалост, због овог обрачуна струје не могу да искористе своје право на бесплатне киловате, такође, нисмо сигурни да је цена струје која се обрачунава такође цена која је иначе предвиђена за домаћиснтва”, наводи Тамара Симоновић из Групе за децу и младе „Индиго”.

О коначном решењу за ово насеље које се иначе налази на земљишту некадашње нишке циглане старији Роми годинама слушају.

„Опет исто се прича да ће сваке године да нас руше и од тога нема ништа, значи колико година имам толико година се то причало”, каже Мевла Чупи, становница насеља Црвена звезда.

Град Ниш је прошле године потписао протокол о сарадњи са Министартсвом грађевинарства о изградњи станова за ове породице новцем из ЕУ фондова.

„Самим тим онда ће они имати право на индивидуални прикључак за струју, на индивидуални прикључак за воду, имају своја решења за социјално преко којих могу да остваре те бесплатне киловат часове”, објашњава Светислав Јовановић, координатор за ромска питања општине Палилула.

До краја месеца је рок у коме град треба да достави погодну локацију за изградњу станова за становнике насеља Црвена Звезда.

Коментара: 0


#   Ниш   Роми   струја   суд   Црвена Звезда насеље   виши суд   електрична енергија   Црвена Звезда
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима