Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Niš: U romskom naselju Crvena Zvezda struja uključena po odluci suda

rssBookmark and Share

Niš 20.01.2019. RTS, Južna Srbija Info

Viši sud u Nišu doneo je privremenu meru kojom je naloženo EPS-u da nastavi isporuku struje romskom naselju Crvena zvezda. U ovom naselju živi više od 100 porodica kojima se struja obračunava preko dva brojila, pa je zbog enormnih dugovanja struja pre 6 meseci isključena treći put u poslednjih nekoliko godina. Tužbu za diskriminaciju podneo je Evropski centar za prava Roma zajedno sa pojedinim stanovnicima, izveštava RTS.

Foto: Zoran Đorđević RTS
Foto: Zoran Đorđević RTS

U neposrednoj blizini romskog naselja Crvena zvezda godinama već radi Grupa za decu i mlade Indigo koja najmlađim Romima pruža podršku u učenju.

„Deca svakako kod kuće nemaju mogućnosti da rade sa roditeljima s obzirom na obrazovnu strukturu u naselju, a za roditelje itekako znači zato što su, na neki način, sigurni da ovde mogu da pošalju decu. Ta potreba se itekako pojačala u periodu kada je isključena električna energija u naselju”, kaže Aleksandra Demirović, koordinatorka projekta.

Dok traje postupak po tužbi Evropskog centra za prava Roma protiv EPS-a za diskriminaciju, Viši sud je doneo privremenu meru o nastavku isporuke električne energije, pre svega, zbog rizika po zdravlje ljudi.

„Oni, nažalost, zbog ovog obračuna struje ne mogu da iskoriste svoje pravo na besplatne kilovate, takođe, nismo sigurni da je cena struje koja se obračunava takođe cena koja je inače predviđena za domaćisntva”, navodi Tamara Simonović iz Grupe za decu i mlade „Indigo”.

O konačnom rešenju za ovo naselje koje se inače nalazi na zemljištu nekadašnje niške ciglane stariji Romi godinama slušaju.

„Opet isto se priča da će svake godine da nas ruše i od toga nema ništa, znači koliko godina imam toliko godina se to pričalo”, kaže Mevla Čupi, stanovnica naselja Crvena zvezda.

Grad Niš je prošle godine potpisao protokol o saradnji sa Ministartsvom građevinarstva o izgradnji stanova za ove porodice novcem iz EU fondova.

„Samim tim onda će oni imati pravo na individualni priključak za struju, na individualni priključak za vodu, imaju svoja rešenja za socijalno preko kojih mogu da ostvare te besplatne kilovat časove”, objašnjava Svetislav Jovanović, koordinator za romska pitanja opštine Palilula.

Do kraja meseca je rok u kome grad treba da dostavi pogodnu lokaciju za izgradnju stanova za stanovnike naselja Crvena Zvezda.

Komentara: 0


#   Niš   Romi   struja   sud   Crvena Zvezda naselje   viši sud   električna energija   Crvena Zvezda
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima