Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Нови талас и пре јесени, ако се не вакцинишемо делта сој ће показати своју снагу

Bookmark and Share

08.07.2021. РТС, Јужна Србија Инфо

Државни секретар Министарства здравља Мирсад Ђерлек каже за РТС да је у Србији до сада вакцинисано 48,4 одсто људи, као и да нису задовољни процентом одзива младих за вакцинацију. Са овако ниским процентом имунизације младих и са делта сојем који ће тек показати своју јачину за неких месец, два не можемо чекати мирно јесени неминован је четврти талас који ће вероватно доћи чак и пре јесени, упозорава Ђерлек.

Фото: РТС screenshot
Фото: РТС screenshot

Мирсад Ђерлек каже да је тренутно дато 2.751.660 доза вакцина у Србији, као и да су од тога 136.711 страни држављани.

"Вакцинисано је 2.416.560 пунолетних грађана Србије, то је 48,4 одсто", додао је Ђерлек.

Навео је да је на првом месту и даље Прибој са 57,7 одсто, затим Ниш са 56,7 одсто, следе Нови Сад, Босилеград и Београд са највишом стопом вакцинације.

"На зачељу је и даље Тутин са 13,8 одсто, Нови Пазар са 22,3 одсто и Лајковац са 23,2 одсто", рекао је Ђерлек.

На питање шта може да се уради како би се повећао број вакцинисаних у тим градовима, Ђерлек каже да са грађанима треба разговарати што више, јер је то једини начин да се постигне што већи проценат имунизације.

Указао је да је побољшана ефиктивност код старосне групе од 46 до 55 година у последњих 20 дана за 15 одсто.

"Када су градови у питању желим да похвалим Краљево и Лозницу који су се придружили градовима и општинама који су прешли 50 одсто пунолетних грађана који су вакцинисани", нагласио је Ђерлек.

Истакао је да нису задовољни процентом одзива младих за вакцинацију, као и да се он и даље креће негде око 17,2 одсто.

"Са друге стране, желео бих да похвалим студенте Медицинског факултета у Београду који су четврта, пета и шеста година успели да постигну проценат од 70,2 одсто вакцинисаних", додао је Ђерлек.

Указао је да се морају наћи нове методе мотивације за вакцинацију и убрзати имунизацију током лета.

"Са овако ниским процентом имунизације младих и са делта сојем који ће тек показати своју јачину за неких месец, два не можемо чекати мирно јесен и неминован је четврти талас који ће вероватно доћи чак и пре јесени", упозорио је Ђерлек.

Навео је да невакцинисани људи непотребно играју рулет са опасним коронавирусом и директно угрожавају своје здравље, као и здравље оних који их окружују. Нагласио је да није рационално угрожавати сопствени живот поред доступних вакцина.

"Упутио бих поруку људима – вакцинишите се што пре. Схватите да је ковид 19 смртоносна болест и да је једини спас вакцинација", поручио је Ђерлек.

И у нашој земљи је регистрован делта сој коронавируса, а Ђерлек каже да прате ситуацију.

"Делта сој има своје карактеристике, врло велику вирулентност и брзо се преноси и тек очекујемо да покаже своју снагу. Сигурно ће као и у многим земљама широм света да зада озбиљне проблеме, задаће и код нас. Морамо бити спремни, повећаће се број хоспитализованих", навео је Ђерлек.

Нагласио је да иако код делта соја има малог пада ефективности вакцина, ипак су оне делотворне на све сојеве који се појављују што је још један разлог да се грађани што више одазову вакцинацији.


#   Коронавирус   ковид вакцина   Мирсад Ђерлак др   Делта корона
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима