Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Novi talas i pre jeseni, ako se ne vakcinišemo delta soj će pokazati svoju snagu

Bookmark and Share

08.07.2021. RTS, Južna Srbija Info

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek kaže za RTS da je u Srbiji do sada vakcinisano 48,4 odsto ljudi, kao i da nisu zadovoljni procentom odziva mladih za vakcinaciju. Sa ovako niskim procentom imunizacije mladih i sa delta sojem koji će tek pokazati svoju jačinu za nekih mesec, dva ne možemo čekati mirno jeseni neminovan je četvrti talas koji će verovatno doći čak i pre jeseni, upozorava Đerlek.

Foto: RTS screenshot
Foto: RTS screenshot

Mirsad Đerlek kaže da je trenutno dato 2.751.660 doza vakcina u Srbiji, kao i da su od toga 136.711 strani državljani.

"Vakcinisano je 2.416.560 punoletnih građana Srbije, to je 48,4 odsto", dodao je Đerlek.

Naveo je da je na prvom mestu i dalje Priboj sa 57,7 odsto, zatim Niš sa 56,7 odsto, slede Novi Sad, Bosilegrad i Beograd sa najvišom stopom vakcinacije.

"Na začelju je i dalje Tutin sa 13,8 odsto, Novi Pazar sa 22,3 odsto i Lajkovac sa 23,2 odsto", rekao je Đerlek.

Na pitanje šta može da se uradi kako bi se povećao broj vakcinisanih u tim gradovima, Đerlek kaže da sa građanima treba razgovarati što više, jer je to jedini način da se postigne što veći procenat imunizacije.

Ukazao je da je poboljšana efiktivnost kod starosne grupe od 46 do 55 godina u poslednjih 20 dana za 15 odsto.

"Kada su gradovi u pitanju želim da pohvalim Kraljevo i Loznicu koji su se pridružili gradovima i opštinama koji su prešli 50 odsto punoletnih građana koji su vakcinisani", naglasio je Đerlek.

Istakao je da nisu zadovoljni procentom odziva mladih za vakcinaciju, kao i da se on i dalje kreće negde oko 17,2 odsto.

"Sa druge strane, želeo bih da pohvalim studente Medicinskog fakulteta u Beogradu koji su četvrta, peta i šesta godina uspeli da postignu procenat od 70,2 odsto vakcinisanih", dodao je Đerlek.

Ukazao je da se moraju naći nove metode motivacije za vakcinaciju i ubrzati imunizaciju tokom leta.

"Sa ovako niskim procentom imunizacije mladih i sa delta sojem koji će tek pokazati svoju jačinu za nekih mesec, dva ne možemo čekati mirno jesen i neminovan je četvrti talas koji će verovatno doći čak i pre jeseni", upozorio je Đerlek.

Naveo je da nevakcinisani ljudi nepotrebno igraju rulet sa opasnim koronavirusom i direktno ugrožavaju svoje zdravlje, kao i zdravlje onih koji ih okružuju. Naglasio je da nije racionalno ugrožavati sopstveni život pored dostupnih vakcina.

"Uputio bih poruku ljudima – vakcinišite se što pre. Shvatite da je kovid 19 smrtonosna bolest i da je jedini spas vakcinacija", poručio je Đerlek.

I u našoj zemlji je registrovan delta soj koronavirusa, a Đerlek kaže da prate situaciju.

"Delta soj ima svoje karakteristike, vrlo veliku virulentnost i brzo se prenosi i tek očekujemo da pokaže svoju snagu. Sigurno će kao i u mnogim zemljama širom sveta da zada ozbiljne probleme, zadaće i kod nas. Moramo biti spremni, povećaće se broj hospitalizovanih", naveo je Đerlek.

Naglasio je da iako kod delta soja ima malog pada efektivnosti vakcina, ipak su one delotvorne na sve sojeve koji se pojavljuju što je još jedan razlog da se građani što više odazovu vakcinaciji.

Komentara: 0


#   Koronavirus   kovid vakcina   Mirsad Đerlak dr   Delta korona
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima