Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Đerlek: Svi građani imaju prava da prime treću dozu

Bookmark and Share

26.07.2021. RTS, Južna Srbija Info

"Svi se spremamo da mirno dočekamo jesen i razmišljamo o čuvanju zdravlja i mislim da jedan veliki deo građana postupa onako kako treba, a treća doza je nešto što nam treba posebno za određene kategorija stanovništva", rekao je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek.

Đerlek: Svi građani imaju prava da prime treću dozu

Ističe da su to hronični bolesnici, pacijenti sa malignim bolestima, transplantirani pacijenti, posebno oni sa transplantacijom koštane srži, pacijenti stariji od 70 godina, pacijenti stariji od 60 godina u domovima za stare, zaposleni u zdravstvu i službama socijalne zaštite.

"Moramo biti jasni da imaju pravo i svi građani gde nije bilo očekivanog imunološkog odgovora da se jave i prime treću dozu", dodao je Đerlek.

Na pitanje da li je preporuka da se uzme ista vakcina ili ne, Đerlek kaže da je preporuka da treća doza bude "Fajzerova" ili "Modernina" vakcina, koja će doći na jesen.

"Ali to ne isključuje da možemo birati bilo koju od četiri vakcine koje je odbrila naša Agencija za lekove", poručio je Đerlek.

Na pitanje zašto "Fajzerova" ili "Modernina", Đerlek kaže su ispitivanja koja su vršena na velikom uzorku u svetu i na osnovu iskustva koja ima Stručni komitet pokazala da daju brži imunološki odgovor.

"Međutim, i sve ostale vakcine su kvalitetne i ne možemo ih zanemariti", naglasio je Đerlek.


#   Ministarstvo zdravlja   Koronavirus   kovid vakcina   Mirsad Đerlak dr
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima