Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Полицијске батине о државном трошку

rssBookmark and Share

Ниш 07.10.2014. РТС

Групи некадашњих осуђеника нишког затвора Основно тужилаштво и Основни суд у Нишу мораће до 3. децембра да исплате укупно 134.000 евра, на име одштете због повреда нанетих у време затворске побуне 2006. године.

Полицијске батине о државном трошку

Пропусте надлежних органа утврдио је Европски суд за људска права у Стразбуру.

Побуну осуђеника који су тражили амнестију у нишком затвору покушали су да спрече стражари уз интервенцију Жандармерије. Седамдесет девет осуђеника је повређено, међу њима и некадашњи саобраћајни полицајац из Лесковца Ненад Ђокић, који је у то време издржавао затворску казну од 11 година.

"Поцепала ми је главу Жандармерија. Лежите онако везани и тада је добио свако колико је добио, а онда смо ишли кроз шпалир страже где су биле и службене палице", каже бивши осуђеник Ненад Ђокић.

Претучени осуђеници су тражили одговорност надлежних због тортуре и злостављања, али је Тужилаштво у Нишу после годину дана одбацило кривичне пријаве.

"Деловали су јадно онако везаних руку, испребијани. Углавном су то биле тешке повреде главе и екстремитета", присећа се директор Ургентног центра Клиничког центра Ниш Мирољуб Лазић.

У Одбору за људска права у Лесковцу, који је пред Стразбуром заступао 37 нишких осуђеника, кажу да до данас ниједан затворски стражар није дисциплински одговарао.

"Највећу одговорност, бар по пресуди се види, сноси држава, заправо државни органи – тужилаштво, правосуђе и полиција. И ова пресуда је порука тим људима, односно органима власти у затворима да не може да ради ко шта хоће", истиче председник Одбора за људска права Лесковац Добросав Нешић.

Тужилаштво и Суд у Нишу поделиће износ одштете, па ће платити по 67.000 евра. Оштећени осуђеници ће добити по 3.500 евра

"Оно што је битно за све пресуде Европског суда у Стразбуру – да не треба да водимо рачуна о томе колико ћемо платити, мада је то битна ставка, али треба да водимо рачуна да се сличне ствари убудуће не дешавају", истиче заступник Србије у Стразбуру Вања Родић.

Те 2006. године МУП Србије је саопштио да је у затворским протестима у Србији лакше повређено 55 осуђеника.

Коментара: 0


#   Ниш   Лесковац   жандармерија   људска права   батине   Стразбур   кривичне пријаве   правосуђе
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима