Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Policijske batine o državnom trošku

rssBookmark and Share

Niš 07.10.2014. RTS

Grupi nekadašnjih osuđenika niškog zatvora Osnovno tužilaštvo i Osnovni sud u Nišu moraće do 3. decembra da isplate ukupno 134.000 evra, na ime odštete zbog povreda nanetih u vreme zatvorske pobune 2006. godine.

Policijske batine o državnom trošku

Propuste nadležnih organa utvrdio je Evropski sud za ljudska prava u Strazburu.

Pobunu osuđenika koji su tražili amnestiju u niškom zatvoru pokušali su da spreče stražari uz intervenciju Žandarmerije. Sedamdeset devet osuđenika je povređeno, među njima i nekadašnji saobraćajni policajac iz Leskovca Nenad Đokić, koji je u to vreme izdržavao zatvorsku kaznu od 11 godina.

"Pocepala mi je glavu Žandarmerija. Ležite onako vezani i tada je dobio svako koliko je dobio, a onda smo išli kroz špalir straže gde su bile i službene palice", kaže bivši osuđenik Nenad Đokić.

Pretučeni osuđenici su tražili odgovornost nadležnih zbog torture i zlostavljanja, ali je Tužilaštvo u Nišu posle godinu dana odbacilo krivične prijave.

"Delovali su jadno onako vezanih ruku, isprebijani. Uglavnom su to bile teške povrede glave i ekstremiteta", priseća se direktor Urgentnog centra Kliničkog centra Niš Miroljub Lazić.

U Odboru za ljudska prava u Leskovcu, koji je pred Strazburom zastupao 37 niških osuđenika, kažu da do danas nijedan zatvorski stražar nije disciplinski odgovarao.

"Najveću odgovornost, bar po presudi se vidi, snosi država, zapravo državni organi – tužilaštvo, pravosuđe i policija. I ova presuda je poruka tim ljudima, odnosno organima vlasti u zatvorima da ne može da radi ko šta hoće", ističe predsednik Odbora za ljudska prava Leskovac Dobrosav Nešić.

Tužilaštvo i Sud u Nišu podeliće iznos odštete, pa će platiti po 67.000 evra. Oštećeni osuđenici će dobiti po 3.500 evra

"Ono što je bitno za sve presude Evropskog suda u Strazburu – da ne treba da vodimo računa o tome koliko ćemo platiti, mada je to bitna stavka, ali treba da vodimo računa da se slične stvari ubuduće ne dešavaju", ističe zastupnik Srbije u Strazburu Vanja Rodić.

Te 2006. godine MUP Srbije je saopštio da je u zatvorskim protestima u Srbiji lakše povređeno 55 osuđenika.

Komentara: 0


#   Niš   Leskovac   žandarmerija   ljudska prava   batine   Strazbur   krivične prijave   pravosuđe
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima