Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Последњи поздрав у вртлогу емоција - како остати присебан при погребном планирању?

Bookmark and Share

15.09.2023. Никола Стојановић

Погребно планирање је, без икакве сумње, један од најемотивнијих и најтежих процеса с којим се можемо суочити. За многе људе, помисао на организацију сахране или погреба је само по себи стресно јер носи са собом велику количину туге, губитка, а неретко и одређену дозу неспремности. Кроз овај текст, фокусираћемо се на различите аспекте погребног планирања, нудећи смернице који могу вам могу бити од користи.

Фото: ЈКП Горица
Фото: ЈКП Горица

 

Шта ако треба да организујете превоз покојника из иностранства?

Када се суочите с губитком вољене особе која је преминула у иностранству, можете наићи на низ компликација. Ипак, будите свесни да нисте сами у овоме. Постоје процедуре и професионалци који вам могу помоћи у овим тешким тренуцима.

Први корак је често контактирање амбасаде. На овом месту можете добити основне информације о процедурама које је потребно спровести, као и о документацији која је неопходна. Врло је важно обратити пажњу на временске рокове и здравствене протоколе који могу варирати од земље до земље. Такође, у овој фази ће се вероватно размотрити и финансијски аспекти. Цена превоза покојника из иностранства зависи од разних фактора, сама организације може бити скупа па је важно добро испланирати све трошкове.

Други корак укључује сарадњу са погребним предузећем које ће преузети одговорност за транспорт. Овде је битно да се изаберу стручњаци који су искусни у међународним погребним услугама. Кроз све то, најважније је да останете фокусирани на оно што је заиста битно, а то је одавање почасти вашој вољеној особи на начин који је пун поштовања и љубави.

 

Што пре то боље! Зашто је боље унапред планирати погреб?

Унапред планирање погреба може звучати морбидно, али је у ствари акт мудрости и бриге према себи и својим вољенима. Планирање унапред склања терет с рамена оних који су у тренуцима губитка већ емоционално оптерећени. Додатно, одлуке донете унапред често су промишљеније и више у складу са жељама покојника, јер се доносе у мање стресном окружењу.

Финансијски аспект је такође нешто што не би требало занемарити. Цене погребних услуга варирају и могу брзо расти, нарочито ако се морају донети брзе одлуке под притиском. Напокон, овакав вид организације вам пружа прилику за отворене и искрене разговоре са најближима. Ово може бити драгоцено време за изражавање жеља, дељење успомена и, у суштини, давање смисла и контекста животу који је прошао. Упркос тежини теме, овакви разговори често доводе до осећаја олакшања и емотивне блискости међу члановима породице.

 

Савети за израђивање топле и аутентичне опроштајне поруке

Опроштајни говор је један од најинтимнијих и емотивно најснажнијих момената на сахрани. То је време када се сумирају успомене, карактер и утицај вољене особе, те је стога важно да говор буде топао, искрен и аутентичан. Писање таквог говора није ни мало једноставно, нарочито у тренуцима дубоке туге.

Први савет је да се ослоните на личне успомене и анегдоте које најбоље осликавају карактер покојника. Ово ће додати дубину вашем говору и помоћи у изражавању емоција које се често тешко преносе речима. 

Друго, мање је често више. Нема потребе за сложеним реченицама или театралним ефектима. Добар опроштајни говор обично има јасну структуру и поенту, омогућавајући слушаоцима да лако прате ток мисли.

На крају, ако се осећате преплављени или несигурни, не устручавајте се да затражите помоћ или инспирацију од других. Ово је колективни тренутак туговања, и заједнички допринос може само обогатити искуство свима који су присутни.


 

Коментара: 0


#   сахрана   гробље   цена   погребна опрема
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима