Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Poslednji pozdrav u vrtlogu emocija - kako ostati priseban pri pogrebnom planiranju?

Bookmark and Share

15.09.2023. Nikola Stojanović

Pogrebno planiranje je, bez ikakve sumnje, jedan od najemotivnijih i najtežih procesa s kojim se možemo suočiti. Za mnoge ljude, pomisao na organizaciju sahrane ili pogreba je samo po sebi stresno jer nosi sa sobom veliku količinu tuge, gubitka, a neretko i određenu dozu nespremnosti. Kroz ovaj tekst, fokusiraćemo se na različite aspekte pogrebnog planiranja, nudeći smernice koji mogu vam mogu biti od koristi.

Foto: JKP Gorica
Foto: JKP Gorica

 

Šta ako treba da organizujete prevoz pokojnika iz inostranstva?

Kada se suočite s gubitkom voljene osobe koja je preminula u inostranstvu, možete naići na niz komplikacija. Ipak, budite svesni da niste sami u ovome. Postoje procedure i profesionalci koji vam mogu pomoći u ovim teškim trenucima.

Prvi korak je često kontaktiranje ambasade. Na ovom mestu možete dobiti osnovne informacije o procedurama koje je potrebno sprovesti, kao i o dokumentaciji koja je neophodna. Vrlo je važno obratiti pažnju na vremenske rokove i zdravstvene protokole koji mogu varirati od zemlje do zemlje. Takođe, u ovoj fazi će se verovatno razmotriti i finansijski aspekti. Cena prevoza pokojnika iz inostranstva zavisi od raznih faktora, sama organizacije može biti skupa pa je važno dobro isplanirati sve troškove.

Drugi korak uključuje saradnju sa pogrebnim preduzećem koje će preuzeti odgovornost za transport. Ovde je bitno da se izaberu stručnjaci koji su iskusni u međunarodnim pogrebnim uslugama. Kroz sve to, najvažnije je da ostanete fokusirani na ono što je zaista bitno, a to je odavanje počasti vašoj voljenoj osobi na način koji je pun poštovanja i ljubavi.

 

Što pre to bolje! Zašto je bolje unapred planirati pogreb?

Unapred planiranje pogreba može zvučati morbidno, ali je u stvari akt mudrosti i brige prema sebi i svojim voljenima. Planiranje unapred sklanja teret s ramena onih koji su u trenucima gubitka već emocionalno opterećeni. Dodatno, odluke donete unapred često su promišljenije i više u skladu sa željama pokojnika, jer se donose u manje stresnom okruženju.

Finansijski aspekt je takođe nešto što ne bi trebalo zanemariti. Cene pogrebnih usluga variraju i mogu brzo rasti, naročito ako se moraju doneti brze odluke pod pritiskom. Napokon, ovakav vid organizacije vam pruža priliku za otvorene i iskrene razgovore sa najbližima. Ovo može biti dragoceno vreme za izražavanje želja, deljenje uspomena i, u suštini, davanje smisla i konteksta životu koji je prošao. Uprkos težini teme, ovakvi razgovori često dovode do osećaja olakšanja i emotivne bliskosti među članovima porodice.

 

Saveti za izrađivanje tople i autentične oproštajne poruke

Oproštajni govor je jedan od najintimnijih i emotivno najsnažnijih momenata na sahrani. To je vreme kada se sumiraju uspomene, karakter i uticaj voljene osobe, te je stoga važno da govor bude topao, iskren i autentičan. Pisanje takvog govora nije ni malo jednostavno, naročito u trenucima duboke tuge.

Prvi savet je da se oslonite na lične uspomene i anegdote koje najbolje oslikavaju karakter pokojnika. Ovo će dodati dubinu vašem govoru i pomoći u izražavanju emocija koje se često teško prenose rečima. 

Drugo, manje je često više. Nema potrebe za složenim rečenicama ili teatralnim efektima. Dobar oproštajni govor obično ima jasnu strukturu i poentu, omogućavajući slušaocima da lako prate tok misli.

Na kraju, ako se osećate preplavljeni ili nesigurni, ne ustručavajte se da zatražite pomoć ili inspiraciju od drugih. Ovo je kolektivni trenutak tugovanja, i zajednički doprinos može samo obogatiti iskustvo svima koji su prisutni.


 

Komentara: 0


#   sahrana   groblje   cena   pogrebna oprema
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima