Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Шарчевић: Нема враћања деце у учионице, настава се завршава онлајн

Bookmark and Share

28.04.2020. РТС, Јужна Србија Инфо

Министар просвете Младен Шарчевић каже за РТС да ће се настава у основним и средњим школама и факултетима завршити до краја маја.

Фото: Јужна Србија Инфо
Фото: Јужна Србија Инфо

Међутим, како је напоменуо, мала матура, завршни радови у средњим школама, као и испити на факултетима биће одржани у физичком простору, а не онлајн.

Младен Шарчевић је рекао, гостујући у емисији Око, да ће настава остати онлајн до краја школске године.

Гостовање Младена Шарчевића и Бранислава Тиодоровића у емисији Око

Шта ће бити са плаћеним екскурзијама

Екскурзија неће бити до краја лета, иако су неке већ уплаћене, рекао је Шарчевић и додао да се са Јутом и Министарством трговине и туризма ради на решењу.

"Један од предлога је да се то претвори у ваучер који породица може да користи за неко летовање или да се пребаци за неку будућу екскурзију", навео је министар.

Напомиње да нема враћања деце у учионице и амфитеатре. "Немамо потребе да неког излажемо масовном окупљању у учионицама и амфитеатрима", истиче министар.

"Имамо изгледе да све урадимо до краја маја. Осми разред и четврти разред средње школе раније у мају, крајем маја, док се предавања на факултетима завршавају средином маја", навео је Шарчевић. 

Објаснио је да ће оцене бити у закључане до краја маја, али постоји могућност да се поправе у јуну.

Мала матура, завршни радови у средњим школама, као и испити на факултетима, биће одржани у физичком простору, напоменуо је министар.

Студенти ће имати редован јунски рок, а можда ће се мало ући у јул, најавио је министар и додао да неће бити онлајн испита, јер тога нема у закону.

Указао је да се до јуна ствари у вези са епидемијом могу довести у ред, ако све буде како треба.

Тада ће школе бити празне, указао је Шарчевић и истакао да ће моћи да се изведе да у учионици буде и пет ученика, ако буде потребно због мера заштите од коронавируса.

Рекао је да мала матура још не може да се одржи потпуно онлајн, и да ће то моћи можда за годину и по до две.

Када су у питању надарени ученици, којих је више од 8.000, министар је рекао да се ни од чега не одустаје и да ће за њих тестирање бити одржано у првој половини или око средине јуна – како би ученици који не успеју могли да полажу малу матуру са осталим ђацима касније тог месеца.

"Захвалност РТС-у и донаторима"

Министар просвете је истакао да је настава на даљину педагошки експеримент.

Meђутим, коментаришући тест мале матуре прошле недеље, рекао да је презадовољан како су се снашла деца и наставници.

Навео је да су постојали технички проблеми на интернету и захвалио је РТС-у и донаторима.

"Eпидемиолошка ситуација je несигурна"
Епидемиолог Бранислав Тиодоровић каже је за повратак деце у школе потребна стабилна, контролисана ситуација, епидемиолошки јасна, да имамо јасну представу где је све присутан вирус, да ли смо га свели на појединачне појаве.

"Одлука мора да буде, с једне стране, подржана од стране здравственог дела нашег тима, а с друге стране, и од министра и његовог тима у смислу организације", истакао је Тиодоровић.

Наводи да је епидемиолошка ситуација у целини несигурна, а у неким деловима земље и неповољна.

О почеку рада школа не може се размишљати у току маја, истакао је Тиодоровић, који напомиње да одлука мора да се донесе барем 15 дана пре него што оне почну да раде.

Коментара: 0


#   Мала матура   Министарство просвете   школска година   Младен Шарчевић
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима