Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Šarčević: Nema vraćanja dece u učionice, nastava se završava onlajn

Bookmark and Share

28.04.2020. RTS, Južna Srbija Info

Ministar prosvete Mladen Šarčević kaže za RTS da će se nastava u osnovnim i srednjim školama i fakultetima završiti do kraja maja.

Foto: Južna Srbija Info
Foto: Južna Srbija Info

Međutim, kako je napomenuo, mala matura, završni radovi u srednjim školama, kao i ispiti na fakultetima biće održani u fizičkom prostoru, a ne onlajn.

Mladen Šarčević je rekao, gostujući u emisiji Oko, da će nastava ostati onlajn do kraja školske godine.

Gostovanje Mladena Šarčevića i Branislava Tiodorovića u emisiji Oko

Šta će biti sa plaćenim ekskurzijama

Ekskurzija neće biti do kraja leta, iako su neke već uplaćene, rekao je Šarčević i dodao da se sa Jutom i Ministarstvom trgovine i turizma radi na rešenju.

"Jedan od predloga je da se to pretvori u vaučer koji porodica može da koristi za neko letovanje ili da se prebaci za neku buduću ekskurziju", naveo je ministar.

Napominje da nema vraćanja dece u učionice i amfiteatre. "Nemamo potrebe da nekog izlažemo masovnom okupljanju u učionicama i amfiteatrima", ističe ministar.

"Imamo izglede da sve uradimo do kraja maja. Osmi razred i četvrti razred srednje škole ranije u maju, krajem maja, dok se predavanja na fakultetima završavaju sredinom maja", naveo je Šarčević. 

Objasnio je da će ocene biti u zaključane do kraja maja, ali postoji mogućnost da se poprave u junu.

Mala matura, završni radovi u srednjim školama, kao i ispiti na fakultetima, biće održani u fizičkom prostoru, napomenuo je ministar.

Studenti će imati redovan junski rok, a možda će se malo ući u jul, najavio je ministar i dodao da neće biti onlajn ispita, jer toga nema u zakonu.

Ukazao je da se do juna stvari u vezi sa epidemijom mogu dovesti u red, ako sve bude kako treba.

Tada će škole biti prazne, ukazao je Šarčević i istakao da će moći da se izvede da u učionici bude i pet učenika, ako bude potrebno zbog mera zaštite od koronavirusa.

Rekao je da mala matura još ne može da se održi potpuno onlajn, i da će to moći možda za godinu i po do dve.

Kada su u pitanju nadareni učenici, kojih je više od 8.000, ministar je rekao da se ni od čega ne odustaje i da će za njih testiranje biti održano u prvoj polovini ili oko sredine juna – kako bi učenici koji ne uspeju mogli da polažu malu maturu sa ostalim đacima kasnije tog meseca.

"Zahvalnost RTS-u i donatorima"

Ministar prosvete je istakao da je nastava na daljinu pedagoški eksperiment.

Međutim, komentarišući test male mature prošle nedelje, rekao da je prezadovoljan kako su se snašla deca i nastavnici.

Naveo je da su postojali tehnički problemi na internetu i zahvalio je RTS-u i donatorima.

"Epidemiološka situacija je nesigurna"
Epidemiolog Branislav Tiodorović kaže je za povratak dece u škole potrebna stabilna, kontrolisana situacija, epidemiološki jasna, da imamo jasnu predstavu gde je sve prisutan virus, da li smo ga sveli na pojedinačne pojave.

"Odluka mora da bude, s jedne strane, podržana od strane zdravstvenog dela našeg tima, a s druge strane, i od ministra i njegovog tima u smislu organizacije", istakao je Tiodorović.

Navodi da je epidemiološka situacija u celini nesigurna, a u nekim delovima zemlje i nepovoljna.

O počeku rada škola ne može se razmišljati u toku maja, istakao je Tiodorović, koji napominje da odluka mora da se donese barem 15 dana pre nego što one počnu da rade.

Komentara: 0


#   Mala matura   Ministarstvo prosvete   školska godina   Mladen Šarčević
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima