Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Слепа пише песме: Оловком или брајевим писмом до свог сна

rssBookmark and Share

Прокупље 01.05.2015. РТС, Јужна Србија Инфо

Пре четири године Даница Цветковић из Прокупља, која је слепа од рођења, писала је стихове који лече и маштала о томе да постане списатељица. И даље јој је, каже, омиљен предмет српски језик из кога на такмичењима ниже успехе.

Даница Цветковић, Фото: www.kurir.rs
Даница Цветковић, Фото: www.kurir.rs

Даница Цветковић иде у седми разред Основне школе "Ћићко" у Прокупљу и спрема се за Републичко такмичење из српског језика. На откуцаје њене брајеве машине одавно су се сви у школи навикли.

"Сваког дана по мало, урадим двадесетак питања. Ту су ми помагали разредна, Драгана, мајка. Они ми читају питања, ја записујем одговоре, кад све завршимо онда им ја читам одговоре, а они проверавају шта је тачно, а шта није", каже Даница.

Даница, њени другари и наставници већ су научили да је у реду бити различит и да су у томе сви једнаки.

"Она је искрена, добра, ако неко нешто не зна, она воли да му помогне", каже Александар Пејчић, друг из разреда.

"Даница ми тако прича неке тајне, тако мало олакшава себи. Кад видим њену симпатију она ми каже да јој стиснем руку", каже Валентина Станојевић, најбоља другарица.

"Дружим се ја са свима, али са њом највише", каже Даница.

"Ја њој читам и заједно учимо, а понекад и она сама из њених књига. Кад ја на пример нисам ту, или мајка или брат помогну", каже Драгана Цветковић, сестра.

Иако Даница нема уџбенике на брајевом писму, ради по редовном образовном програму и петице стиче захваљујући свом и залагању наставника који се труде да премосте баријере.

"Ми Даници не прилагођавамо програм, дакле, она ради по истом наставном плану и програму као и сва остала деца, само јој прилагођавамо методе рада. Ми њој читамо питања, она даје одговоре, ми их записујемо. Кад су писмени задаци из српског француског, она то ради на својој машини", каже Драгана Петровић, наставница српског језика.

Оловком или брајевим писмом, важно је да се у живот утка машта која ће Даници помоћи да постане оно што жели, па и витез од пера.

Коментара: 0


#   Прокупље   школе   Драгана Цветковић   слепи   песма   Александар Пејчић   Даница Цветковић     Драгана Петровић
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима