Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Станови за безбедњаке 450 на југу Србије и 500 евра м2 у Београду

rssBookmark and Share

Ниш 05.02.2018. Јужна Србија Инфо

Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, представила је данас на седници Владине Комисије предлог посебног закона о изградњи јефтиних станова за припаднике снага безбедности, којим се предлаже да максимална цена ових станова износи 500 евра у Београду, а 450 евра у остатку Србије.

Фото: Јужна Србија
Фото: Јужна Србија

Она каже да је у 2018. планирано да се гради првих 7.500 станова и за то ће бити потребно око 220 милиона евра, укључујући и средства из републичког буџета и средства локалних самоуправа. “Већ крајем марта очекујемо да почну радови у неколико градова, један од њих је Врање, а могуће и Београд. Закон ће предвидети да домаће фирме учествују са 80 одсто у материјалу, опреми и другом, а градња ће трајати око годину и по дана”, навела је она.

“Посебан закон који је данас представљен на седници Комисије за припрему предлога програма изградње станова за припаднике снага безбедности, омогућиће да се све процедуре у вези с изградњом станова реализују максимално ефикасно, укључујући израду пројектне документације, експропријацију и просторне планове”, рекла је Михајловићева. Она је додала да ће после следеће седнице комисије нацрт закона бити упућен другим министарствима на мишљења, и да би већ у марту могао да се нађе пред посланицима.

“Позивам грађевинске компаније да се удружују како би могле да се укључе у реализацију овако великог пројекта, јер је у питању 500.000 квадрата у 2018. и сигурно исто толико у 2019. години”, истакла је Михајловићева.

Потпредседница Владе додала је да у око 80 одсто градова постоји потреба за становима за припаднике војске, полиције, безбедносних служби, и да се већ десетак градова јавило да има припремљене локације.

Расподела станова, према њеним речима, биће утврђена јединственим критеријума за све припаднике снага безбедности, а на наредној седници комисије разговараће се о два предлога модела финансирања које је предложило Министарство финансија, који подразумевају буџетско и пројектно финансирање.

Коментара: 0


#   Ниш   Зорана Михајловић   Министарство финансија   станови   изградња   седница Владе   нацрт закона   пројектно финансирање   безбедносне снаге   Војска Србије
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима