Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Stanovi za bezbednjake 450 na jugu Srbije i 500 evra m2 u Beogradu

rssBookmark and Share

Niš 05.02.2018. Južna Srbija Info

Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović, predstavila je danas na sednici Vladine Komisije predlog posebnog zakona o izgradnji jeftinih stanova za pripadnike snaga bezbednosti, kojim se predlaže da maksimalna cena ovih stanova iznosi 500 evra u Beogradu, a 450 evra u ostatku Srbije.

Foto: Južna Srbija
Foto: Južna Srbija

Ona kaže da je u 2018. planirano da se gradi prvih 7.500 stanova i za to će biti potrebno oko 220 miliona evra, uključujući i sredstva iz republičkog budžeta i sredstva lokalnih samouprava. “Već krajem marta očekujemo da počnu radovi u nekoliko gradova, jedan od njih je Vranje, a moguće i Beograd. Zakon će predvideti da domaće firme učestvuju sa 80 odsto u materijalu, opremi i drugom, a gradnja će trajati oko godinu i po dana”, navela je ona.

“Poseban zakon koji je danas predstavljen na sednici Komisije za pripremu predloga programa izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti, omogućiće da se sve procedure u vezi s izgradnjom stanova realizuju maksimalno efikasno, uključujući izradu projektne dokumentacije, eksproprijaciju i prostorne planove”, rekla je Mihajlovićeva. Ona je dodala da će posle sledeće sednice komisije nacrt zakona biti upućen drugim ministarstvima na mišljenja, i da bi već u martu mogao da se nađe pred poslanicima.

“Pozivam građevinske kompanije da se udružuju kako bi mogle da se uključe u realizaciju ovako velikog projekta, jer je u pitanju 500.000 kvadrata u 2018. i sigurno isto toliko u 2019. godini”, istakla je Mihajlovićeva.

Potpredsednica Vlade dodala je da u oko 80 odsto gradova postoji potreba za stanovima za pripadnike vojske, policije, bezbednosnih službi, i da se već desetak gradova javilo da ima pripremljene lokacije.

Raspodela stanova, prema njenim rečima, biće utvrđena jedinstvenim kriterijuma za sve pripadnike snaga bezbednosti, a na narednoj sednici komisije razgovaraće se o dva predloga modela finansiranja koje je predložilo Ministarstvo finansija, koji podrazumevaju budžetsko i projektno finansiranje.

Komentara: 0


#   Niš   Zorana Mihajlović   Ministarstvo finansija   stanovi   izgradnja   sednica Vlade   nacrt zakona   projektno finansiranje   bezbednosne snage   Vojska Srbije
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima