Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Старо гробље у Нишу постаје меморијални комплекс - први корак сређивање и одржавање, приступне стазе и осветљење

rssBookmark and Share

Ниш 26.12.2022. Јужна Србија Инфо

Старо гробље у Нишу биће меморијални комплекс имајући у виду културни и историјски значај за град, посебно због чињенице да су на овом гробљу сахрањени многи нишки великани од почетка 19. века и периода устаничке Србије све до седамдесетих година прошлог века, а први корак јесте уређење приступних стаза, осветљење и постављање ограде, рекла је данас градоначелница Ниша Драгана Сотировски.

„Определили смо у буџету за 2023. годину одређена средства, пре свега за одржавање Старог гробља, али је први корак да направимо попис свега што треба да урадимо, да имамо план и програм за све институције. Идеја је да овде буде меморијални комплекс и да наша деца овде могу да уче о историји нашег града, а да уједно буде место где ће и посетиоци из других градова и из других земаља долазити“, рекла је Сотировски приликом обиласка Старог гробља.

Она је рекла да ће у једној од зграда које су у власништву града на простору старог гробља бити смештена чуварска и служба одржавања.

„Много је посла пред нама, али морамо да кренемо од нечега, а први корак су приступне стазе и осветљење. Сваке године имамо исти проблем у вези са уређењем, споменици се урушавају и таквом сликом шаљемо лошу поруку, зато је важно да у договору и са ГО Палилула, надлежним градским институцијама и Заводом за заштиту споменика културе одредимо план и програм одржавања и сређивања“, рекла је градоначелница.

Мирослав Величковић који се бави истраживањем и проучавањем споменика Старог гробља и који је документацију и фотографије објавио у књизи је рекао да су на овом гробљу сахрањени људи који су поставили темеље модерног Ниша.

„Овде су сахрањени људи који су ослобађали Ниш у ратовима, градили болнице, школе, трамвај, позориште и уређење овог гробља је наша захвалност према њима“, рекао је Величковић.

 
 


#   Ниш   Драгана Сотировски   фотографије   Старо гробље   меморијални комплекс
#GradonacelnicaN @


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима