Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Отворена Спомен-соба „Косметске жртве, јунаци отаџбине, хероји Кошара"

rssBookmark and Share

Ниш 14.09.2022. Јужна Србија Инфо

У присуству градоначелнице Ниша Драгане Сотировски, заменице градоначелнице Душице Давидовић, ратних ветерана, породица киднапованих и убијених на Косову и Метохији, у улици Вожда Карађорђа 7 отворена је Спомен-собе „Косметске жртве, јунаци отаџбине, хероји Кошара“.

Отворена Спомен-соба „Косметске жртве, јунаци отаџбине, хероји Кошара"

У Спомен-соби налазе се фотографије 2.500 убијених, несталих и киднапованих на Косову и Метохији од 1998. године. Минутом ћутања одата је пошта свим страдалницима на Космету и током агресије НАТО снага на нашу земљу.

Слике жртава казују више од речи, оне говоре истину. Истина је да је над нашим најмилијима почињен злочин. То је једина истина, рекла је Снежана Здравковић, ћерка убијеног Томислава и сестра Новице Марковића.

Она је у име Удружења породица киднапованих и убијених захвалила градоначелници Ниша и граду на подршци да Спомен-соба буде отворена у Нишу коју су чланови тог удружења желели и чекали више година.

„Када смо највише јаукали и патили Драгана Сотировски, тада као новинар, била је уз нас“, казала је Снежана Здравковић.

Градоначелница Ниша је рекла да је изузетно тешко говорити на месту велике туге, напоменувши да се обраћа пре свега као човек, жена и мајка.

Са многим мајкама сам раније разговарала као новинар. Тражиле су своје синове и најмилије, сведочила када су преузимале тела, присуствовала сахранама, била у улози ратног репортера када се гинуло. Многе мајке, многе породице још увек трагају за несталим, киднапованим. Свет је морао да чује за наше жртве на Космету и злочине теророристичке УЧК, ничим изазване агресије НАТО снага на нашу земљу. Четврт века је њихове и борбе Србије за правду и кажњавање злочинаца, навела је Сотировски која је од Миланке Ремиштар, мајке убијеног сина, примила захвалницу за подршку коју пружа Удружењу породица киднапованих и убијених.

Према речима Драгане Сотировски, најмање што сам могла да учиним као градоначелница је да подржим њихову вишегодишњу жељу и жељу Удружења породица киднапованих и убијених да у Нишу имају свој кутак где ће се окупљати и сећати се најмилијих. Неговање културе сећања је аманет који остављамо садашњим и будућим генерацијама.

Генерал полиције Србије Братислав Дикић је рекао да потомци морају да се стално подсећају и да знају ко су ови људи на фотографијама који су своје животе дали за слободу своје домовине.

Он је у име ратних ветерана захвалио Граду Нишу и градоначелници на ономе што чине и што чувају сећање на хероје, погинуле у одбрани свих граничних прелаза на Косову и Метохији.


#   Ниш   Драгана Сотировски   фотографије   Спомен соба   Косметске жртве   јунаци отаџбине   хероји Кошара
#GradonacelnicaN @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима