Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Otvorena Spomen-soba „Kosmetske žrtve, junaci otadžbine, heroji Košara"

rssBookmark and Share

Niš 14.09.2022. Južna Srbija Info

U prisustvu gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski, zamenice gradonačelnice Dušice Davidović, ratnih veterana, porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji, u ulici Vožda Karađorđa 7 otvorena je Spomen-sobe „Kosmetske žrtve, junaci otadžbine, heroji Košara“.

Otvorena Spomen-soba „Kosmetske žrtve, junaci otadžbine, heroji Košara"

U Spomen-sobi nalaze se fotografije 2.500 ubijenih, nestalih i kidnapovanih na Kosovu i Metohiji od 1998. godine. Minutom ćutanja odata je pošta svim stradalnicima na Kosmetu i tokom agresije NATO snaga na našu zemlju.

Slike žrtava kazuju više od reči, one govore istinu. Istina je da je nad našim najmilijima počinjen zločin. To je jedina istina, rekla je Snežana Zdravković, ćerka ubijenog Tomislava i sestra Novice Markovića.

Ona je u ime Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih zahvalila gradonačelnici Niša i gradu na podršci da Spomen-soba bude otvorena u Nišu koju su članovi tog udruženja želeli i čekali više godina.

„Kada smo najviše jaukali i patili Dragana Sotirovski, tada kao novinar, bila je uz nas“, kazala je Snežana Zdravković.

Gradonačelnica Niša je rekla da je izuzetno teško govoriti na mestu velike tuge, napomenuvši da se obraća pre svega kao čovek, žena i majka.

Sa mnogim majkama sam ranije razgovarala kao novinar. Tražile su svoje sinove i najmilije, svedočila kada su preuzimale tela, prisustvovala sahranama, bila u ulozi ratnog reportera kada se ginulo. Mnoge majke, mnoge porodice još uvek tragaju za nestalim, kidnapovanim. Svet je morao da čuje za naše žrtve na Kosmetu i zločine terororističke UČK, ničim izazvane agresije NATO snaga na našu zemlju. Četvrt veka je njihove i borbe Srbije za pravdu i kažnjavanje zločinaca, navela je Sotirovski koja je od Milanke Remištar, majke ubijenog sina, primila zahvalnicu za podršku koju pruža Udruženju porodica kidnapovanih i ubijenih.

Prema rečima Dragane Sotirovski, najmanje što sam mogla da učinim kao gradonačelnica je da podržim njihovu višegodišnju želju i želju Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih da u Nišu imaju svoj kutak gde će se okupljati i sećati se najmilijih. Negovanje kulture sećanja je amanet koji ostavljamo sadašnjim i budućim generacijama.

General policije Srbije Bratislav Dikić je rekao da potomci moraju da se stalno podsećaju i da znaju ko su ovi ljudi na fotografijama koji su svoje živote dali za slobodu svoje domovine.

On je u ime ratnih veterana zahvalio Gradu Nišu i gradonačelnici na onome što čine i što čuvaju sećanje na heroje, poginule u odbrani svih graničnih prelaza na Kosovu i Metohiji.


#   Niš   Dragana Sotirovski   fotografije   Spomen soba   Kosmetske žrtve   junaci otadžbine   heroji Košara
#GradonacelnicaN @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima