Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Стратегија највеће градске нишке општине: Брига о младима, породица и запошљавање

rssBookmark and Share

Ниш 08.02.2019. Јужна Србија Инфо

Као никада до сада, скуп у организацији Градске општине Медијана а који се тиче дефинисања дугорочних смерница у развоју општине није био толико посећен, као прва јавна дебата за припрему Предлога стратегије развоја за период 2020-2029. година

Стратегија највеће градске нишке општине: Брига о младима, породица и запошљавање

Генерална оцена учесника је, да је томе допринела тема скупа, под радним насловом „Превентива зависности младих“ и жеља свих друштвених чинилаца и грађана да дају свој допринос здравом одрастању и правилном васпитавању нових генерација. Јединствен став био је свих панелиста: породица је стуб одрастања и васпитавања младих, због чега сви нивои друштва и државе морају бити посвећени њеном очувању. 

Први панелиста, прим.др Бранимир Ранчић, неуропсихијатар, народни посланик у Скупштини Србије и потпредседник скупштинског Одбора за рад и социјална питања,  говорио је између осталог о употреби цигарета и алкохола као друштвено прихваћеној појави код младих, појави код младих. 

Неуропсихијатар Мирјана Миладиновић из Специјалне болнице за психијатријске болести „Горња Топоница“ осврнула се на наркоманију, као  свеприсутном проблему без обзира на пол, узраст и социјални статус.

Братислав Тимотијевић, пензионисани полицијски службеник ПУ у Нишу и дугогодишњи руководилац групе за сузбијање малолетничке деликвенције и члан многих градских и републичких форума на тему безбедности младих, говорио је о улози полицијских службеника у едукацији, превенцији и поступању према младим особама, конзументима алкохола и опојних дрога, као и онима који дистрибуирају младима психоактивне супстанце.

Члан већа Градске опшптине Медијана за спорт и образовање и професор на Високој техничкој школи у Нишу, др Срђан Јовковић годинама се бави едукацијом младих и одраслих, с циљем заштите података на интернету и путем мобилних уређаја, говорио је о улози родитеља у превенцији злоупотребе психоактивних супстанци и ризичног понашања и у којој мери би јачање родитељских компетенција у превентивном деловању довело до смањења конзумирања алкохола и психоактивних супстанци. Он је посебно истакао активности за малде и ученике које организује највеће нишка општина, а које промовишу спорт, здрав начин живота, таленат, одличан успех у школи. 

Народна посланица др Љубица Мрдаковић Тодоровић и потпредседница Републичког Одбора за здравство, здушно је подржала иницијативу општине Медијана да један од стратешких циљева у даљем планирању буде здрав развој наше деце и пронаталитетна политика. Она је предложила да једна од тема у предстојеећм периоду буде превентива и заштита репродуктивног здравља код младих, јер су, како је објаснила у тој области подаци  катастрофални.

Нека од питања на која су тражени одговори су и да ли је корисно користити медијске кампање у активностима превенције ризичног понашања, да ли постоји политичка воља за решавање проблема младих на републичком, градском и општинском нивоу и шта је у тој области стратегија државе, града и општине. 

У оквиру израде нове стратегије развоја Градске општине Медијана за наредних 10 година биће одржано више јавних дебата о различитим темама, о чему ће јавност бити благовремено обавештена.

 

Коментара: 0


#   Ниш   Медијана градска општина   образовање   Љубица Мрдаковић Тодоровић   Горња Топоница   Бранимир Ранчић   стратегија о младима   Љубица Мрдаковић   стратегија развоја   градске општине   Небојша Коцић
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима