Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Strategija najveće gradske niške opštine: Briga o mladima, porodica i zapošljavanje

rssBookmark and Share

Niš 08.02.2019. Južna Srbija Info

Kao nikada do sada, skup u organizaciji Gradske opštine Medijana a koji se tiče definisanja dugoročnih smernica u razvoju opštine nije bio toliko posećen, kao prva javna debata za pripremu Predloga strategije razvoja za period 2020-2029. godina

Strategija najveće gradske niške opštine: Briga o mladima, porodica i zapošljavanje

Generalna ocena učesnika je, da je tome doprinela tema skupa, pod radnim naslovom „Preventiva zavisnosti mladih“ i želja svih društvenih činilaca i građana da daju svoj doprinos zdravom odrastanju i pravilnom vaspitavanju novih generacija. Jedinstven stav bio je svih panelista: porodica je stub odrastanja i vaspitavanja mladih, zbog čega svi nivoi društva i države moraju biti posvećeni njenom očuvanju. 

Prvi panelista, prim.dr Branimir Rančić, neuropsihijatar, narodni poslanik u Skupštini Srbije i potpredsednik skupštinskog Odbora za rad i socijalna pitanja,  govorio je između ostalog o upotrebi cigareta i alkohola kao društveno prihvaćenoj pojavi kod mladih, pojavi kod mladih. 

Neuropsihijatar Mirjana Miladinović iz Specijalne bolnice za psihijatrijske bolesti „Gornja Toponica“ osvrnula se na narkomaniju, kao  sveprisutnom problemu bez obzira na pol, uzrast i socijalni status.

Bratislav Timotijević, penzionisani policijski službenik PU u Nišu i dugogodišnji rukovodilac grupe za suzbijanje maloletničke delikvencije i član mnogih gradskih i republičkih foruma na temu bezbednosti mladih, govorio je o ulozi policijskih službenika u edukaciji, prevenciji i postupanju prema mladim osobama, konzumentima alkohola i opojnih droga, kao i onima koji distribuiraju mladima psihoaktivne supstance.

Član veća Gradske opšptine Medijana za sport i obrazovanje i profesor na Visokoj tehničkoj školi u Nišu, dr Srđan Jovković godinama se bavi edukacijom mladih i odraslih, s ciljem zaštite podataka na internetu i putem mobilnih uređaja, govorio je o ulozi roditelja u prevenciji zloupotrebe psihoaktivnih supstanci i rizičnog ponašanja i u kojoj meri bi jačanje roditeljskih kompetencija u preventivnom delovanju dovelo do smanjenja konzumiranja alkohola i psihoaktivnih supstanci. On je posebno istakao aktivnosti za malde i učenike koje organizuje najveće niška opština, a koje promovišu sport, zdrav način života, talenat, odličan uspeh u školi. 

Narodna poslanica dr Ljubica Mrdaković Todorović i potpredsednica Republičkog Odbora za zdravstvo, zdušno je podržala inicijativu opštine Medijana da jedan od strateških ciljeva u daljem planiranju bude zdrav razvoj naše dece i pronatalitetna politika. Ona je predložila da jedna od tema u predstojeećm periodu bude preventiva i zaštita reproduktivnog zdravlja kod mladih, jer su, kako je objasnila u toj oblasti podaci  katastrofalni.

Neka od pitanja na koja su traženi odgovori su i da li je korisno koristiti medijske kampanje u aktivnostima prevencije rizičnog ponašanja, da li postoji politička volja za rešavanje problema mladih na republičkom, gradskom i opštinskom nivou i šta je u toj oblasti strategija države, grada i opštine. 

U okviru izrade nove strategije razvoja Gradske opštine Medijana za narednih 10 godina biće održano više javnih debata o različitim temama, o čemu će javnost biti blagovremeno obaveštena.

 

Komentara: 0


#   Niš   Medijana gradska opština   obrazovanje   Ljubica Mrdaković Todorović   Gornja Toponica   Branimir Rančić   strategija o mladima   Ljubica Mrdaković   strategija razvoja   gradske opštine   Nebojša Kocić
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima