Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Брнабић и Лончар: Студентске поликлинике неће бити укинуте

rssBookmark and Share

Ниш 22.02.2021. РТС, Јужна Србија Инфо

Премијерка Ана Брнабић изјавила је да студентске поликлинике неће бити укинуте, јер представљају један од најбољих модела здравствене заштите студената. Студентска поликлиника остаје, потврдио је министар Златибор Лончар новинарима и студентима који су се окупили испред Министарства здравља.

Фото: РТС screenshot
Фото: РТС screenshot

Студенти из иницијативе "Крени промени", који су намеравали да данас предају петицију против гашења студентских поликлиникна на писарницу Министарства здравља, уручили су је лично министру Златибору Лончару, који је изашао да са њима поразговара и добили одговор на лицу места - поликлинике неће бити затваране. 

Лончар је обавестио студенте да поликлинике у три града, Нишу и Новом Саду и Београду, неће бити спојене са домовима здравља, како је предвиђено мастер планом оптимизације здравствених установа. 

Премијерка Ана Брнабић је истакла претходно да је укидање студентских поликлиника био предлог у оквиру мастер плана Министарства здравља, али да је коначна одлука да неће бити њиховог укидања.

"У петак сам имала састанак са Кровном организацијом младих Србије, трудимо се да са њима имамо редовне сусрете на којима разговарамо о широком спектру тема, и управо су ми они указали на важност студентских поликлиника", рекла је Брнабићева за ТВ Хепи.

Истиче да студентске поликлинике у Србији имају дугу традицију и да су један од најбољих модела здравствене заштите студената у Србији, али и у Европи, и нешто на шта би требало да будемо поносни.

Светска банка учествује у реорганизацији здравства, они су ангажовали стручњаке да направе предлог, објаснио је министар здравља.

"Људи које су ангажовали прецртали су план из Хрватске, ми га нисмо прихватили, нити нам одговара", нагласио је Лончар.

"Тај план нећемо прихватити, али смо у обавези да га пустимо на јавну расправу. Рекао сам минстру просвете Бранку Ружићу да се ништа неће мењати и да о томе обавести студенте", рекао је Лончар.

"Нико не протерује студенте" 

Ипак, Никола Арсенић из студентске иницијативе "Крени промени" каже да студенти нису обавештени о томе, те да је неспоразум "настао унутар владе", и предлог о затварању студентске поликинике у епидемији највеће здравствена кризе коронавируса оценио као "окретање леђа студентима".

Он сматра да студнети са владом и ресорним министарством имају лошу комуникацију, што се, каже, могло видети прошле године, када су "терани из домова" због короне, борили се за додатне рокове, мање школарине, које на крају нису одобрене...

Арсенић је скренуо пажњу и на положај студената, који каже, није добар, да их 50.000 годишње напусти земљу, уз тврдњу да се "овде продају путне или чланске карте, а ко не изабере чланску, добиће путну".

На те речи реаговао је министар Лончар који је рекао да је то политички говор и да нико не протерује студенте, као и да Министарство здравља чак запошљава најбоље дипломце одмах по заврштетку студија.

Иначе, студенти из ове иницијативе прикупили су 35.000 потписа за петицију "Не дамо студентске поликлинике".


#   Ниш   Дом здравља   Ана Брнабић   Златибор Лончар   Студентска поликлиника
@anabrnabic @


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима