Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Brnabić i Lončar: Studentske poliklinike neće biti ukinute

rssBookmark and Share

Niš 22.02.2021. RTS, Južna Srbija Info

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da studentske poliklinike neće biti ukinute, jer predstavljaju jedan od najboljih modela zdravstvene zaštite studenata. Studentska poliklinika ostaje, potvrdio je ministar Zlatibor Lončar novinarima i studentima koji su se okupili ispred Ministarstva zdravlja.

Foto: RTS screenshot
Foto: RTS screenshot

Studenti iz inicijative "Kreni promeni", koji su nameravali da danas predaju peticiju protiv gašenja studentskih poliklinikna na pisarnicu Ministarstva zdravlja, uručili su je lično ministru Zlatiboru Lončaru, koji je izašao da sa njima porazgovara i dobili odgovor na licu mesta - poliklinike neće biti zatvarane. 

Lončar je obavestio studente da poliklinike u tri grada, Nišu i Novom Sadu i Beogradu, neće biti spojene sa domovima zdravlja, kako je predviđeno master planom optimizacije zdravstvenih ustanova. 

Premijerka Ana Brnabić je istakla prethodno da je ukidanje studentskih poliklinika bio predlog u okviru master plana Ministarstva zdravlja, ali da je konačna odluka da neće biti njihovog ukidanja.

"U petak sam imala sastanak sa Krovnom organizacijom mladih Srbije, trudimo se da sa njima imamo redovne susrete na kojima razgovaramo o širokom spektru tema, i upravo su mi oni ukazali na važnost studentskih poliklinika", rekla je Brnabićeva za TV Hepi.

Ističe da studentske poliklinike u Srbiji imaju dugu tradiciju i da su jedan od najboljih modela zdravstvene zaštite studenata u Srbiji, ali i u Evropi, i nešto na šta bi trebalo da budemo ponosni.

Svetska banka učestvuje u reorganizaciji zdravstva, oni su angažovali stručnjake da naprave predlog, objasnio je ministar zdravlja.

"Ljudi koje su angažovali precrtali su plan iz Hrvatske, mi ga nismo prihvatili, niti nam odgovara", naglasio je Lončar.

"Taj plan nećemo prihvatiti, ali smo u obavezi da ga pustimo na javnu raspravu. Rekao sam minstru prosvete Branku Ružiću da se ništa neće menjati i da o tome obavesti studente", rekao je Lončar.

"Niko ne proteruje studente" 

Ipak, Nikola Arsenić iz studentske inicijative "Kreni promeni" kaže da studenti nisu obavešteni o tome, te da je nesporazum "nastao unutar vlade", i predlog o zatvaranju studentske polikinike u epidemiji najveće zdravstvena krize koronavirusa ocenio kao "okretanje leđa studentima".

On smatra da studneti sa vladom i resornim ministarstvom imaju lošu komunikaciju, što se, kaže, moglo videti prošle godine, kada su "terani iz domova" zbog korone, borili se za dodatne rokove, manje školarine, koje na kraju nisu odobrene...

Arsenić je skrenuo pažnju i na položaj studenata, koji kaže, nije dobar, da ih 50.000 godišnje napusti zemlju, uz tvrdnju da se "ovde prodaju putne ili članske karte, a ko ne izabere člansku, dobiće putnu".

Na te reči reagovao je ministar Lončar koji je rekao da je to politički govor i da niko ne proteruje studente, kao i da Ministarstvo zdravlja čak zapošljava najbolje diplomce odmah po završtetku studija.

Inače, studenti iz ove inicijative prikupili su 35.000 potpisa za peticiju "Ne damo studentske poliklinike".

Komentara: 0


#   Niš   Dom zdravlja   Ana Brnabić   Zlatibor Lončar   Studentska poliklinika
@anabrnabic @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima