Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Pogoršana situacija, u bolnicama više od 4.300 ljudi - gotovo izvesne oštrije mere za vikend

rssBookmark and Share

Niš 11.03.2021. RTS, Južna Srbija Info

Od početka pandemije u Srbiji je testirano 3.089.025 osoba, ukupan broj registrovanih slučajeva je 498.696, a od posledica infekcije preminulo je 4.620 osoba.

Foto: Južna Srbija Info arhiva
Foto: Južna Srbija Info arhiva

Ozbiljna situacija u Nišu, dr Jerkan: Na kraju smo trećeg talasa

Po broju novozaraženih koronavirusom Niš je u sredu bio drugi u zemlji.

Niš je juče obeležio godinu dana od prvog akrivnog slučaja koronavirusa, veoma je ozbiljna  situacija od druge polovine februara, u proseku bude i do 300 novozaraženih.

Rad kovid ambulnate vodi Dom zdravlja. Direktor Doma zdravlja u Nišu Milorad Jerkan kaže da smo na kraju trećeg talasa, zadnja tri dana je preko 2.000 ukupno pacijenata u kovid ambulantama.

Dosta osoba je i na pedijatriji. Dr Jerkan kaže da je juče bilo 120 pregleda, 71 prvi pregled, 30 pozitivno, što ukazuje da se i među školskom populacijom javlja kovid 19, ali su to blagi oblici, nemamo uput prema KC Niš.

Generalno je povećan broj prvih pregleda poslednjih dana. Ukazuje da je to najveći broj od kako je počela pandemija i kreće se između od 500 i 580 pregleda, što jasno ukazuje da je od 22. februara naglo krenulo povećanje, zbog neozbiljnosti koja je se manifestovala u Nišu.

"Sva populacija i školska i studentska je to donela, nekoliko dana imaćemo ovako veliki broj pa očekujem da se stabilizuje. Jedini lek je vakcina, preko 90.000 vakcina samo dali, očekujemo da do sredine aprila damo preko 120.000 vakcina građanima a i onda će plato biti stabilan", rekao je Jerkan.

"Juče smo obišli 180 pacijenata u seoskom području, to je 50 kilometara u okolini Niša, svi rado primaju vakcinu i mislim da ćemo uspeti da pobedimo ovu neman", zaključio je dr Jerkan.

U Beogradu je registrovano 1.460 novoobolelih, što je više nego prethodnog dana.

U Nišu je na koronavirus pozitivna 281 osoba, u Novom Sadu 224.

Slede Kragujevac sa 163, Vranje sa 125 i Kraljevo sa 119 pozitivnih na koronavirus. 

Povećan je broj pacijenata na respiratoru kojih je trenutno 212, a u bolnicama širom Srbije je 4.311 kovid pacijenata.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da će, u sklopu mera protiv širenja koronavirusa, insistirati da se svi koncerti otkažu, a da će gotovo sigurno biti novih mera za vikend.

Kada je reč o pogoršanju epidemijske situacije, premijerka je kazala da vakcinacija pomaže da ne bude još gora, ali da će gotovo sigurno biti novih mera za vikend.


#   Niš   Dom zdravlja   Ana Brnabić   Milorad Jerkan   privremene mere   krizni štab   Koronavirus
@anabrnabic @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima