Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Трамп против Пентагона: Воде ратове да увећају профит војне индустрије

Bookmark and Share

08.09.2020. Танјуг

Амерички председник Доналд Трамп јавно је напао војни врх америчких оружаних снага и оптужио Пентагон да води ратове како би се увећавао профит војне наменске индустрије.

Трамп против Пентагона: Воде ратове да увећају профит војне индустрије

"Знам да војни врх није у љубави са мном, али војници јесу. Врх Пентагона није јер не желе ништа друго осим да воде ратове како би све оне 'дивне' компаније из индустрије наоружања, које производе бомбе, ракете и авионе, биле срећне и задовољне", рекао је Трамп на конференцији за новинаре у Белој кући, пренео је Си-Ен-Ен.

Ови неуобичајени коментари шефа државе дошли су баш у тренутку када су се бројни војни команданти и руководиоци у Пентагону поверили Си-Ен-Ен-у да су односи са председником државе све напетији.

Један бивши војни званичник потврдио је да је Трамп јавно изговорио грубе и увредљиве квалификације на рачун припадника америчке војске и ратних ветерана, о чему је први известио Атлантик магазин.

АП такође преноси да је амерички председник током своје званичне посете Француској у новембру 2018. године поводом комеморације 100 година од завршетка Првог светског рата на војном гробљу у Ен Марни давао непримерене изјаве и увредљиве квалификације на рачун погинулих војника.

Ови извештаји су емитовани и потврђени и на Фокс Њузу, што је све заједно, Доналд Трамп жестоко демантовао.

"Председникови најновији коментари на рачун америчког војног врха и њихове мотивације не само да срозава и обесмишљава њихов предани рад и службу оних којима комадују, већ имају и корозиван ефекат на америчке оружане снаге. Док покушава да демантује оптужбе, он бесмислено вређа и исказује презир према америчкој војсци", оценио је пензионисани морнарички генерал и војни аналитичар Си-Ен-Ен-а Џон Кирби.

Пентагон није званично одговорио на захтев да прокоментарише Трампове изјаве и однос према војсци.

Контрадикторно је што је Трамп у више прилика истицао да је заслужан за повећање војног буџета, називао то једним од највећих достигнућа своје администрације и недвосмисленом подршком војсци, али очигледно је да су од повећања буџета имале корист компаније из војно-индустријског комплекса.


#   буџет   САД   војска   Доналд Трамп
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима