Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

У изради монографија 125 година планинарства у Србији

rssBookmark and Share

Прокупље 26.01.2023. Јужна Србија Инфо

У наредне три године радиће се на изради монографије 125 година организованог планинарства у Србији, прве књиге са том темом икада код нас, а тај велики посао поверен је члану Издавачког савета Планинарског савеза Србије (ПСС) Дарку Жарићу, музејском саветнику Народног музеја Топлице у Прокупљу.

У изради монографија 125 година планинарства у Србији

-Одлуку да се поводом свечаног обележавања 125 година планинарства у Србији које ће бити 2026. године изради једна пригодна монографија донело је ПСС на челу са председником Исом Планићем, а издавачки савет је тај посао поверио мени и чланици савета Кристини Бугарски, рекао је Жарић, који се већ 28 година активно бави планинарством.

Како је рекао Жарић пред њим је велики посао и свака помоћ и податак који би имали грађани Топлице везано за планинарење у нашем крају је драгоцен.

Он је нагласио да је кратак период за израду књиге која обухвата време дуже од једног века, колико је протекло од првих организованих планинарских похода и организовања планинарских друштава у Србији о чему до сада нико није писао.

Како је навео да је помоћ свих оних који се баве планинарењем добродошла, као и било каква документација, писани трагови или фотографије о раду планинарских клубова и друштава који су постојали или још увек постоје на подручју Топлице и широм Србије и истакао да они који имају нешто од ове документације могу да је пошаљу на e-mail: monografijaplaninarstvousrbiji@gmail.com


#   Прокупље   Народни музеј Топлица   фотографије   Планинарски савез Србије   планинарство
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима