Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

U izradi monografija 125 godina planinarstva u Srbiji

rssBookmark and Share

Prokuplje 26.01.2023. Južna Srbija Info

U naredne tri godine radiće se na izradi monografije 125 godina organizovanog planinarstva u Srbiji, prve knjige sa tom temom ikada kod nas, a taj veliki posao poveren je članu Izdavačkog saveta Planinarskog saveza Srbije (PSS) Darku Žariću, muzejskom savetniku Narodnog muzeja Toplice u Prokuplju.

U izradi monografija 125 godina planinarstva u Srbiji

-Odluku da se povodom svečanog obeležavanja 125 godina planinarstva u Srbiji koje će biti 2026. godine izradi jedna prigodna monografija donelo je PSS na čelu sa predsednikom Isom Planićem, a izdavački savet je taj posao poverio meni i članici saveta Kristini Bugarski, rekao je Žarić, koji se već 28 godina aktivno bavi planinarstvom.

Kako je rekao Žarić pred njim je veliki posao i svaka pomoć i podatak koji bi imali građani Toplice vezano za planinarenje u našem kraju je dragocen.

On je naglasio da je kratak period za izradu knjige koja obuhvata vreme duže od jednog veka, koliko je proteklo od prvih organizovanih planinarskih pohoda i organizovanja planinarskih društava u Srbiji o čemu do sada niko nije pisao.

Kako je naveo da je pomoć svih onih koji se bave planinarenjem dobrodošla, kao i bilo kakva dokumentacija, pisani tragovi ili fotografije o radu planinarskih klubova i društava koji su postojali ili još uvek postoje na području Toplice i širom Srbije i istakao da oni koji imaju nešto od ove dokumentacije mogu da je pošalju na e-mail: monografijaplaninarstvousrbiji@gmail.com

Komentara: 0


#   Prokuplje   Narodni muzej Toplica   Planinarski savez Srbije   planinarstvo
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima