Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

У Нишу почео 6. Форум напредних технологија

rssBookmark and Share

Ниш 24.03.2022. Јужна Србија Инфо

Учесници овогодишњег Форума имаће прилику да се детаљније упознају са стартап компанијама као генераторима развоја, као и да виде шта су главни изазови са којима се српске стартап команије срећу. Форум је отворила градоначелница Драгана Сотировски.

У Нишу почео 6. Форум напредних технологија

На Форуму ће бити речи и о промоцији и популаризацији  стартап еко система и предузетништва, унапређењу механизама за њихово финансирање. Биће речи и о будућности интелигентне инфраструктуре кроз панеле који ће учеснике увести у  приче о развоју паметних градова , климатским и урбаним иновацијама.

Екосистеми, тема су 6.Форума напредних технологија који је данас почео у Научно технолошком парку у Нишу. 

„Драго ми је што вас видим данас у оволиком броју јер је ово прави доказ да је овај Форум расте као што расте и Ниш. Посебно ми је задовољство да вам поздравим све као креаторе иновационих система у Нишу. Сведоци смо да је последњих година у нашем граду учињен невероватан реинжењеринг привреде Ниша и региона југоситочне Србије што доприноси укупној конкурентности Републике Србије. Уложено је у формирање стартап центра, у изградњу и формирање НТП и вишенаменске ламеле у склопу Електронског факултета и тако смо за четири године добили инфраструктуру која нам омогућује да крупним корацима корачама у свету напретка и економији заснованој на знању и иновацијама“, казала је градоначелница Ниша на отварању Форума. 

Уколико желимо да се Ниш поново врати своје производне капацитете мора да се олакша основање иновативних компанија које ће стварати нова радна места.

„Привреда орјентисана ка напредним технологијама а посебно високо иновативне стартап компаније нуде нова решења са глобалном применом. Морамо да радимо зајендо и да улажемо у људе, да им обезбедимо услове и слободу да стварају и да њихов рад буде препознат. Ово је рецепт за излазак у спољни свет који је данас брзо мења. Форум напредних технологија је управо платформа која нам је од оснивања омогућио да заједно размишљамо, дискутујемо, маштамо али и да сада живимо у окружењу наших комапнија које имају иновативне програме“, казала је Сотировски-

Форуму присуствује и Мартин Клауке, шеф сектора 2 Европске делегације  у Републици Србији.

„Недавна истраживања су показала да стартапови у Србији имају потенцијала и  да су на задовољавајућем нивоу развоја, да имају и добре стручњаке. Обзиром на то да су стартапови тек почели  да се развијају има доста простора за унапређење“, казао је Мартин Клауке.

Гост на Форуму је и Срђан Раичевић, министар за научно технолошки развој, високог образовања и информационог друштва у Влади Републике Српске.

„Изазови стартап екосистема су бројни и односи се на образовање.Уколико желимо као регион да корачамо великим корацима напред онда морамо радити на већем квалитету нашег образовног система посебно у високом образовању како би дошли до оних образовних профила који ће задовољити потребе креирања привредног развоја базираног на мала и средња предузећа посебно у домену дигиталних технологија“, истако је Раичевић.

Милан Ранђеловић, први човек НТП је истако да је иницијатива за формирање и организацију Форума напредних технологија са идејом да се у том  моменту мапирају и окупе све институције које су значајне за развој иновација у нашем регину, покренута 2015.године.

„Очекујемо да се на овом Форуму говори и дају предлози како и шта даље. На који начин убрзати раст иновационог екосистема, повећати број стартапова, њихов квалитет и више инвестиција у тој области. Шта је то што може да уради држава а шта научно образовне установе и шта је потребно привреде у овој области. 

Недовољно знања и недовољно информисаности о подршкама које им пружа држава. Решење за ове проблеме се налази у НТП који може да пружи ове информације и помогне стартап компанијама на њиховом развојном путу, додаје Ранђеловић кад говори о проблеми са којима се срећу наши стартапови финансирање,

 


#   Ниш   Драгана Сотировски   Милан Ранђеловић   Форум напредних технологија   Научно технолошки парк
#GradonacelnicaN @


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима