Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

U Nišu počeo 6. Forum naprednih tehnologija

rssBookmark and Share

Niš 24.03.2022. Južna Srbija Info

Učesnici ovogodišnjeg Foruma imaće priliku da se detaljnije upoznaju sa startap kompanijama kao generatorima razvoja, kao i da vide šta su glavni izazovi sa kojima se srpske startap komanije sreću. Forum je otvorila gradonačelnica Dragana Sotirovski.

U Nišu počeo 6. Forum naprednih tehnologija

Na Forumu će biti reči i o promociji i popularizaciji  startap eko sistema i preduzetništva, unapređenju mehanizama za njihovo finansiranje. Biće reči i o budućnosti inteligentne infrastrukture kroz panele koji će učesnike uvesti u  priče o razvoju pametnih gradova , klimatskim i urbanim inovacijama.

Ekosistemi, tema su 6.Foruma naprednih tehnologija koji je danas počeo u Naučno tehnološkom parku u Nišu. 

„Drago mi je što vas vidim danas u ovolikom broju jer je ovo pravi dokaz da je ovaj Forum raste kao što raste i Niš. Posebno mi je zadovoljstvo da vam pozdravim sve kao kreatore inovacionih sistema u Nišu. Svedoci smo da je poslednjih godina u našem gradu učinjen neverovatan reinženjering privrede Niša i regiona jugositočne Srbije što doprinosi ukupnoj konkurentnosti Republike Srbije. Uloženo je u formiranje startap centra, u izgradnju i formiranje NTP i višenamenske lamele u sklopu Elektronskog fakulteta i tako smo za četiri godine dobili infrastrukturu koja nam omogućuje da krupnim koracima koračama u svetu napretka i ekonomiji zasnovanoj na znanju i inovacijama“, kazala je gradonačelnica Niša na otvaranju Foruma. 

Ukoliko želimo da se Niš ponovo vrati svoje proizvodne kapacitete mora da se olakša osnovanje inovativnih kompanija koje će stvarati nova radna mesta.

„Privreda orjentisana ka naprednim tehnologijama a posebno visoko inovativne startap kompanije nude nova rešenja sa globalnom primenom. Moramo da radimo zajendo i da ulažemo u ljude, da im obezbedimo uslove i slobodu da stvaraju i da njihov rad bude prepoznat. Ovo je recept za izlazak u spoljni svet koji je danas brzo menja. Forum naprednih tehnologija je upravo platforma koja nam je od osnivanja omogućio da zajedno razmišljamo, diskutujemo, maštamo ali i da sada živimo u okruženju naših komapnija koje imaju inovativne programe“, kazala je Sotirovski-

Forumu prisustvuje i Martin Klauke, šef sektora 2 Evropske delegacije  u Republici Srbiji.

„Nedavna istraživanja su pokazala da startapovi u Srbiji imaju potencijala i  da su na zadovoljavajućem nivou razvoja, da imaju i dobre stručnjake. Obzirom na to da su startapovi tek počeli  da se razvijaju ima dosta prostora za unapređenje“, kazao je Martin Klauke.

Gost na Forumu je i Srđan Raičević, ministar za naučno tehnološki razvoj, visokog obrazovanja i informacionog društva u Vladi Republike Srpske.

„Izazovi startap ekosistema su brojni i odnosi se na obrazovanje.Ukoliko želimo kao region da koračamo velikim koracima napred onda moramo raditi na većem kvalitetu našeg obrazovnog sistema posebno u visokom obrazovanju kako bi došli do onih obrazovnih profila koji će zadovoljiti potrebe kreiranja privrednog razvoja baziranog na mala i srednja preduzeća posebno u domenu digitalnih tehnologija“, istako je Raičević.

Milan Ranđelović, prvi čovek NTP je istako da je inicijativa za formiranje i organizaciju Foruma naprednih tehnologija sa idejom da se u tom  momentu mapiraju i okupe sve institucije koje su značajne za razvoj inovacija u našem reginu, pokrenuta 2015.godine.

„Očekujemo da se na ovom Forumu govori i daju predlozi kako i šta dalje. Na koji način ubrzati rast inovacionog ekosistema, povećati broj startapova, njihov kvalitet i više investicija u toj oblasti. Šta je to što može da uradi država a šta naučno obrazovne ustanove i šta je potrebno privrede u ovoj oblasti. 

Nedovoljno znanja i nedovoljno informisanosti o podrškama koje im pruža država. Rešenje za ove probleme se nalazi u NTP koji može da pruži ove informacije i pomogne startap kompanijama na njihovom razvojnom putu, dodaje Ranđelović kad govori o problemi sa kojima se sreću naši startapovi finansiranje,

 

Komentara: 0


#   Niš   Dragana Sotirovski   Milan Ranđelović   Forum naprednih tehnologija   Naučno tehnološki park
#GradonacelnicaN @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima